Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι- Πώς υπολογίζεται το επίδομα

Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι- Πώς υπολογίζεται το επίδομα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Οι εργαζόμενοι παίνουν την καλοκαιρινή άδεια κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη ενώ οι μισοί τουλάχιστον από το προσωπικό, που δικαιούνται ημέρες αδείας, θα πρέπει να την πάρουν μέσα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το επίδομα για την καλοκαιρινή άδεια πρέπει να προκαταβάλλεται πριν από την άδεια.

Παράλληλα, η καλοκαιρινή άδεια εντός διμήνου μετά την υποβολή του αιτήματος και κατά προτεραιότητα για όσους έχουν παιδιά ενώ απαγορεύεται η απόλυση εν μέσω αδείας (καλοκαιρινής ή μη).

Κατά κανόνα η καλοκαιρινή άδεια λαμβάνεται συνεχόμενα στο σύνολο των ημερών ενώ κατ' εξαίρεση γίνεται κατάτμηση σε δύο περιόδους, αν κι εφόσον η επιχείρηση το ζητήσει λόγω δικαιολογημένης ανάγκης. Η άδεια «σπάει» σε περισσότερα κομμάτια επίσης αν το ζητά και ο εργαζόμενος ενώ για τους εποχικούς υπάλληλους υπάρχει η πρόβλεψη να τους επιβάλλει η επιχείρηση να λάβουν δύο εβδομάδες άδειας οποτεδήποτε.

Επίσης, τουλάχιστον το 50% του προσωπικού πρέπει να έχει λάβει την άδεια μέχρι τις 30/9.

Επίδομα καλοκαιρινής άδειας

Ο μισθωτός εργαζόμενος δικαιούται να λάβει τις αποδοχές, που θα λάμβανε αν απασχολούνταν πραγματικά στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της άδειάς του. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται κάθε τακτικό και μόνιμο αντάλλαγμα που λαμβάνει για την εργασία του (μισθός ή ημερομίσθιο, αλλά και πρόσθετες παροχές, όπως τροφή, κατοικία, ποσοστά, επιδόματα κ.λπ.).

Ο μισθωτός δικαιούται επίδομα καλοκαιρινής άδειας, το οποίο ισούται με το σύνολο των αποδοχών της άδειας, χωρίς όμως και να μπορεί να ξεπερνάει σε κάθε περίπτωση τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλον τρόπο (άρθρο 3, παρ. 6, Ν. 4504/1996). 

Οι αποδοχές όταν ο εργαζόμενος δεν πάρει καλοκαιρινή άδεια ή λήξει η σύμβαση εργασίας

Εάν ο εργαζόμενος δεν έχει πάρει την άδεια που δικαιούται και προκύψει λήξη της σύμβασης εργασίας (με απόλυση, παραίτηση, θάνατο εργαζομένου ή λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου), οφείλονται αποζημίωση αδείας και επίδομα αδείας, ανάλογα με τον χρόνο που παρέχονταν υπηρεσίες από τον εργαζόμενο στον εργοδότη.

Για το 1ο και το 2ο ημερολογιακό έτος από την πρόσληψη του εργαζομένου οφείλονται 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης, καθώς και 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης ως επίδομα αδείας (με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13  ημερομισθίων).

Από το 3ο ημερολογιακό έτος μετά την πρόσληψη οφείλονται οι αποδοχές πλήρους αδείας και το επίδομα αδείας το οποίο θα λάμβανε ο εργαζόμενος εάν λάμβανε την άδειά του το χρονικό διάστημα που λύθηκε η σχέση εργασίας.

Πώς να υπολογίσετε την καλοκαιρινή άδεια

Μέσω της online εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται.

Για πλήρη απασχόληση: https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Τι ισχύει για την ετήσια άδεια

Κατά τον 1ο χρόνο στον οποίο προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος, ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τον χρόνο απασχόλησης. Η συγκεκριμένη αναλογία υπολογίζεται βάσει 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται επί πέντε μέρες την εβδομάδα και 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα.

Κατά τον 2ο χρόνο, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει 12μηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών αν εργάζεται με πενθήμερη απασχόληση και 25 ημερών αν είναι σε 6ήμερη απασχόληση. Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά χρόνια ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 26 ημέρες για εξαήμερη.

Ωστόσο μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 5 ημέρες την εβδομάδα και 30 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 6 μέρες την εβδομάδα.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα άδειας δηλαδή 26 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 31 μέρες για εξαήμερη εργασία.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM