Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα σενάρια που είναι στο «τραπέζι» για τη μείωση των λογαριασμών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα σενάρια που είναι στο «τραπέζι» για τη μείωση των λογαριασμών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να «καλπάζουν» προς τα πάνω, ακόμη μία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθές στο Μαξίμου για το θέμα, χωρίς ωστόσο να προκύψουν ακόμα οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος συνεχίζει να είναι η επαναφορά των λογαριασμών ρεύματος σε ένα βιώσιμο επίπεδο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε σειρά σεναρίων με βασικές παραμέτρους τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους και το δημοσιονομικό κόστος.

Όπως όλα δείχνουν οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις με το πρώτο κύμα παρεμβάσεων στην αγορά, να προγραμματίζεται εκτός απροόπτου για την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά το πακέτο ενίσχυσης των καταναλωτών για τον Μάιο.

Παράλληλα, τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία επεξεργάζονται δύο βασικές προσεγγίσεις: αυτό της άμεσης ανάκτησης των υπερκερδών που παράγονται στη χονδρεμπορική αγορά με την επιβολή ανώτατου ορίου είτε στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στην αγορά είτε στα έσοδα των μονάδων παραγωγής, και αυτό της ετεροχρονισμένης ανάκτησης με την επιβολή φορολόγησης των υπερκερδών.

Με την πρώτη προσέγγιση επιτυγχάνεται μείωση του κόστους που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, και εξαλείφονται σημαντικά, ανάλογα με το πού θα μπει το πλαφόν, οι επιδοτήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση συνεχίζονται οι επιδοτήσεις, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός. Και στην περίπτωση της συνέχισης των επιδοτήσεων η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του ορίου κατανάλωσης των 300 κιλοβατωρών τον μήνα, ώστε το μέτρο να επεκταθεί σε μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών.

Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται μέχρι στιγμής είναι αυτό της παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά έναντι αυτού της φορολόγησης των υπερκερδών, και αυτό γιατί τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε η ΡΑΕ χθες στη σύσκεψη δείχνουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικά κέρδη που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα στήριξης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Απρίλιο, όπου η χονδρεμπορική τιμή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα από τον Μάρτιο (272 ευρώ η μεγαβατώρα), η επιδότηση στο ρεύμα προβλέπεται μεταξύ 55 και 60 ευρώ /MWh από 72 ευρώ που ήταν το περασμένο μήνα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM