Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ένα τεράστιο, μυστικό απόθεμα σε bitcoin- Αλλά πού καταλήγει;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ένα τεράστιο, μυστικό απόθεμα σε bitcoin- Αλλά πού καταλήγει; Facebook Twitter
AP
0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά δημοπρασίες για το απόθεμά της σε bitcoin, ethereum, litecoin και άλλα κρυπτονομίσματα που κατάσχει κατά καιρούς.

Τα 500 bitcoin που πούλησε στην Riot Blockchain το 2018 για περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια τώρα αξίζουν 23 εκατ. δολ. Τα 30.000 bitcoin που πωλήθηκαν στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Tim Draper για 19 εκατομμύρια δολάρια το 2014 πλέον υπολογίζονται πάνω από 1,3 δισ. δολ.

Η κυβέρνηση απέκτησε όλα αυτά τα bitcoin έπειτα από κατασχέσεις, μαζί με τα συνήθη περιουσιακά στοιχεία που θα περίμενε κανείς από υψηλού προφίλ εγκληματικές επιχειρήσεις. 

«Θα μπορούσε να είναι 10 πλοία, 12 αυτοκίνητα και μετά ένας Χ αριθμός bitcoin που δημοπρατείται», δήλωσε ο Jarod Koopman, διευθυντής της μονάδας εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων.

Τα έσοδα από τις δημοπρασίες αναδιανέμονται σε διαφορετικές κρατικές υπηρεσίες, ενώ υπήρξε και περίπτωση όπου τα μετρητά από πώληση των κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιήθηκαν για την αποζημίωση των θυμάτων της απάτης.

«Η κυβέρνηση είναι συνήθως αρκετά βήματα πίσω από τους εγκληματίες όσον αφορά την καινοτομία και την τεχνολογία», δήλωσε ο Jud Welle, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα «υπάρξουν εγχειρίδια που θα αφορούν στην ανίχνευση κρυπτογράφησης, για την προσέγγιση της διαδικασίας κατάσχεσης κρυπτονομισμάτων», όπως σημείωσε.

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς στη ροή του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων μέσω του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στις Η.Π.Α.

Η πρώτη φάση είναι η έρευνα και η κατάσχεση. Η δεύτερη είναι η εκκαθάριση κρυπτονομισμάτων που εντοπίστηκαν από τις αρχές. Και η τρίτη είναι η ανάπτυξη των εσόδων από αυτές τις πωλήσεις κρυπτονομισμάτων.

Στην πράξη, το πρώτο στάδιο είναι μια ομαδική προσπάθεια, συνήθως από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, την Εσωτερική Ασφάλεια, τη Μυστική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ή το αρμόδιο Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών. «Πολλές υποθέσεις, ειδικά στον κυβερνοχώρο, γίνονται με κοινές έρευνες, γιατί κανένας οργανισμός δεν μπορεί να τα κάνει όλα», λένε οι ειδικοί.

Ο Jarod Koopman, διευθυντής της μονάδας εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων είπε ότι το τμήμα του στο IRS συνήθως χειρίζεται την ανίχνευση κρυπτογράφησης και τις πληροφορίες, που περιλαμβάνει τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής, τις ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και το ξέπλυμα χρήματος.

Η ομάδα του αποτελείται από ορκωτούς αξιωματικούς επιβολής του νόμου, οι οποίοι φέρουν όπλα και εκτελούν εντάλματα έρευνας, σύλληψης και κατάσχεσης.

Άλλοι φορείς που διαθέτουν περισσότερα χρήματα και πόρους επικεντρώνονται στα τεχνικά στοιχεία. «Τότε συγκεντρωνόμαστε όλοι όταν έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε είδος εκτελεστικής πράξης, είτε πρόκειται για σύλληψη, κατάσχεση ή ένταλμα έρευνας. Και αυτό θα μπορούσε να είναι σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση κατάφερε να κατασχέσει ποσότητες ρεκόρ κρυπτονομισμάτων.

«Το οικονομικό έτος 2019, είχαμε κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων αξίας περίπου 700.000 δολαρίων. Το 2020, έφτασε τα 137 εκατομμύρια δολάρια. Και μέχρι στιγμής το 2021, βρισκόμαστε στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Koopman στο CNBC τον Αύγουστο. Το οικονομικό έτος έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Καθώς το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται - και μαζί με αυτό και τα ψηφιακά tokens - τα κρατικά ταμεία κρυπτογράφησης αναμένεται να διογκωθούν ακόμη περισσότερο.

Μόλις κλείσει μια υπόθεση, η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τον πλειστηριασμό των κρατικών αποθεμάτων της κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα, έχει κατασχέσει και δημοπρατήσει περισσότερα από 185.000 bitcoin. Αυτά αξίζουν επί του παρόντος περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και πολλά πωλήθηκαν αρκετά χαμηλότερα από τη σημερινή τιμή.

Τον Ιούλιο, μετά από έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσέλαβε την Anchorage Digital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο για να είναι ο θεματοφύλακάς του για το κρυπτονόμισμα που κατάσχεται.

Η Anchorage, η πρώτη ομοσπονδιακά ναυλωμένη τράπεζα για κρυπτογράφηση, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να αποθηκεύσει και να ρευστοποιήσει αυτήν την ψηφιακή ιδιοκτησία. Η σύμβαση είχε ανατεθεί στο παρελθόν στην BitGo.

Η διαδικασία δημοπρασίας των κρυπτονομισμάτων, σε εύλογη αγοραία αξία, πιθανότατα δεν θα αλλάξει, σύμφωνα με τον Koopman. «Βασικά μπαίνεις στην ουρά για να το δημοπρατήσεις. Δεν θέλουμε ποτέ να πλημμυρίσουμε την αγορά με ένα τεράστιο ποσό, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να έχει επίδραση στο στοιχείο τιμολόγησης», είπε. «Δεν προσπαθούμε να παίξουμε με την αγορά».

Τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση κατέσχεσε bitcoin αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συνδέεται με τον Δρόμο του Μεταξιού. Επειδή η υπόθεση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, αυτά τα bitcoins βρίσκονται σε αδράνεια.

Αν η κυβέρνηση είχε πουλήσει το μερίδιό της σε bitcoin όταν η τιμή του κορυφώθηκε πάνω από τα 67.000 δολάρια τον περασμένο μήνα, τα ταμεία θα ήταν πολύ πιο γεμάτα από ό,τι αν ρευστοποιούνταν στη σημερινή τιμή.


Μόλις κλείσει μια υπόθεση, τo κρυπτονόμισμα ανταλλάσσεται με νόμισμα fiat (παραστατικό νόμισμα ή χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας). Τα έσοδα από την πώληση συνήθως κατατίθενται σε έναν από τους δύο λογαριασμούς: Το Ταμείο Κατασχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών ή το Ταμείο Κατασχέσεων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αφού μπει σε ένα από αυτά τα δύο κεφάλαια, το ρευστοποιημένο κρυπτονόμισμα μπορεί στη συνέχεια να τοποθετηθεί σε άλλους φορείς. Το Κογκρέσο, για παράδειγμα, μπορεί να ακυρώσει τα χρήματα και να δώσει τα μετρητά σε άλλα έργα. 

«Οι υπηρεσίες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μερικά από αυτά τα χρήματα για χρηματοδότηση διαφόρων λειτουργιών», λέει ο Koopman. «Μπορούμε να υποβάλουμε ένα αίτημα και να πούμε, «Αναζητούμε πρόσθετες άδειες ή πρόσθετο εξοπλισμό» και στη συνέχεια αυτό εξετάζεται από το Εκτελεστικό Γραφείο Οικονομικών».

Το να παρακολουθεί κάποιος πού πηγαίνουν όλα τα χρήματα δεν είναι μια απλή διαδικασία, σύμφωνα με τον Alex Lakatos, συνεργάτη της δικηγορικής εταιρείας Mayer Brown στην Ουάσιγκτον, ο οποίος συμβουλεύει τους πελάτες σχετικά με την κατάσχεση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοξενεί το Forfeiture.gov, το οποίο προσφέρει κάποια οπτική για τις τρέχουσες επιχειρήσεις κατάσχεσης.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα μέρος που να έχει όλα τα κρυπτονομίσματα που διατηρούν οι αρχές των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο οι διαφορετικές πολιτείες που μπορεί να έχουν κατασχέσει κάποια κρυπτονομίσματα» δηλώνουν οι ιθύνοντες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε στο CNBC ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων για τις κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων.

Με πληροφορίες του NBC

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Οικονομία / «Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης ενώ το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ