Χιλιάδες τα λουκέτα σε επιχειρήσεις από την αρχή της χρονιάς- Ξεπερνούν τις 15.000

Χιλιάδες τα λουκέτα σε επιχειρήσεις από την αρχή της χρονιάς- Ξεπερνούν τις 15.000 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Υπερβαίνουν τις 15.00 τα λουκέτα σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν το χρονικό διάστημα 1.1.2017-21.7.2017 διαμορφώθηκαν στις 15.252, με την πλειοψηφία των λουκέτων να αφορά ατομικές επιχειρήσεις (10.863), ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι Ο.Ε. (1.938), οι ΕΠΕ (748), οι Ε.Ε. (736), οι Α.Ε. (504) κ.ο.κ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, για να αποφευχθεί η αύξηση των «λουκέτων», καθώς και μια νέα «στρατιά ανέργων», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να γίνουν άμεσα κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού. Και συγκεκριμένα, να δοθεί η δυνατότητα κίνησης κεφαλαίων που αφορούν άμεσα λειτουργικά κόστη, απαραίτητα για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της μια επιχείρηση.

Σε ανακοίνωση του ΕΕΑ επισημαίνεται πως «τα έσοδα από συναλλαγές που γίνονται μέσω των POS πάνε κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία. Εάν όμως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές -κάτι που καλείται να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των μικρομεσαίων- τότε αυτά τα χρήματα κατάσχονται αμέσως και στο λογαριασμό μένει ποσό έως 1.000 ευρώ». Με άλλα λόγια, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού δεν είναι εφικτή η πληρωμή ακόμα και των ελάχιστων λειτουργικών εξόδων τους.


«Το τραγικότερο είναι ότι η ίδια η Πολιτεία "σπρώχνει" τους επιχειρηματίες να στραφούν προς τη φοροδιαφυγή, καθώς, όπως είναι αντιληπτό, αρκετοί αναγκάζονται να ρίχνουν πολύ τις τιμές και να μην προχωρούν σε συναλλαγές με POS αλλά με μετρητά, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια μικρά κεφάλαια κίνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησής τους. Δηλαδή, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το αποτέλεσμα οδηγεί μοιραία σε γιγάντωσή της», προσθέτει το ΕΕΑ.

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM