Handelsblatt: Θα χρειαστεί καιρός για να γίνει η Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη

Handelsblatt: Θα χρειαστεί καιρός για να γίνει η Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Στην αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, εστιάζει ανάλυση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα είναι ακόμη πραγματικά ελεύθερη μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.  

Ειδικότερα, η εφημερίδα επισημαίνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση και τονζει ότι «μετά από οκτώ χρόνια εξάρτησης από τη δανειακή βοήθεια, οι Έλληνες θέλουν να γιορτάσουν σε πέντε εβδομάδες την ανεξαρτησία τους. Ωστόσο, θα χρειαστεί ακόμη καιρός για να γίνει η χώρα πραγματικά ελεύθερη». 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι έλεγχοι της Ελλάδας θα είναι «πολύ πιο αυστηροί από το Post Programme Monitoring στο οποίο υπήχθησαν οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης μετά το τέλος των προγραμμάτων τους. Η Αθήνα θα βρίσκεται υπό την αυστηρή παρακολούθηση και του ESM [...]. Διότι οι ανησυχίες για ενδεχόμενο πισωγύρισμα είναι μεγάλες.

»»Καταρχάς όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να γιορτάσουν το εξιτήριο του Έλληνα ασθενή στο οποίο δεν τολμούσε να πιστέψει κανείς κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ χρόνων της κρίσης. Οι προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη: τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ [...] καταστρώνουν σχέδια για τις 21 Αυγούστου. Με μια πομπώδη γιορτή κυβέρνηση και κόμμα θέλουν να γιορτάσουν τη μέρα που οι Έλληνες θα αποτινάξουν τα δεσμά της λιτότητας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «για τον Τσίπρα η έξοδος από το πρόγραμμα σηματοδοτεί μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Άλλωστε ήδη κατά την ανάληψη της εξουσίας το 2015 είχε υποσχεθεί να σκίσει τα μνημόνια που είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί του και να διώξει για πάντα τη μισητή τρόικα από την Αθήνα.

»»Αντ' αυτού όμως και έχοντας οδηγήσει μαζί με τον εκκεντρικό υπ. Οικονομικών Βαρουφάκη τη χώρα το καλοκαίρι του 2015 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Τσίπρας έπρεπε να δεχθεί νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας εξελίχθηκε προ πολλού από παρία σε έναν εταίρο ο οποίος εφαρμόζει πιστά τις επιταγές των δανειστών. Την ίδια ώρα όμως τόνιζε συνεχώς ότι υπό την πίεση των δανειστών εφαρμόζει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM