FT: Η Ελλάδα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο

FT: Η Ελλάδα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει ένα επταετές ομόλογο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αναφέρουν οι Financial Times, τονίζοντας πως θα είναι η πρώτη επιστροφή τής χώρας στις αγορές μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, στόχος της Ελλάδας είναι να αντλήσει έως 3 δισ. ευρώ με το επταετές ομόλογο, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση ενός τριετούς και ενός 10ετούς ομολόγου τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να βγει στις αγορές νωρίτερα αυτό τον μήνα, ωστόσο η έξοδος καθυστέρησε «επειδή η κυβέρνηση πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει κάποιες τελικές μεταρρυθμίσεις πριν την επικύρωση της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος από την ΕΕ», δήλωσε η πηγή.

Οι Financial Times σημειώνουν πως η Ελλάδα συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο του 2017, και περίπου το μισό του ποσού αυτού αφορούσε την ανταλλαγή υφιστάμενων χρεών με πιο μακροχρόνιο ομόλογο. «Αυτή η πώληση χρέους σηματοδότησε την πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2014, μετά από την οποία μία περίοδος ριψοκίνδυνης διπλωματίας για το πρόγραμμα διάσωσης του 2015 οδήγησε τους επενδυτές στο να αποφύγουν την Ελλάδα».

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανακάμψει σημαντικά, από τα χαμηλά που άγγιξαν κατά τη διάρκεια εκείνης της κατακραυγής, με την απόδοση των διετών ομολόγων να διαμορφώνεται τώρα κάτω από το 2%- χαμηλότερα από την απόδοση των αντίστοιχων τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ωστόσο, οι αγορές της χώρας απέχουν ακόμη από την ομαλοποίησή τους και ένα μεγάλο μέρος του χρέους της βρίσκεται στα χέρια άλλων χωρών της ευρωζώνης, όχι ιδιωτών επενδυτών», προσθέτει.

Από την πλευρά του, το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, αναφέρεται επίσης στην έκδοση του ομολόγου και συμπληρώνει πως η Ελλάδα ελπίζει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» έως 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδό της από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018. «Δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για την ακριβή ημέρα της έκδοσης», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το «μαξιλάρι» αποσκοπεί να συμβάλει, ώστε να βεβαιωθούν οι αγορές ότι η Αθήνα θα μπορεί να καλύψει τις λήξεις χρέους της για ενάμισι έτος μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM