Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό και μισθούς στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό και μισθούς Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Ανάπτυξη 2,4% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, αλλά προειδοποιεί για τον πληθωρισμό τόσο την χώρα μας όσο και τις υπόλοιπες της ΕΕ. 

Γενικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας ότι η Ευρώπη απέφυγε μια χειμερινή ύφεση που φοβόταν εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο προειδοποίησε ότι ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει να βλάπτει την οικονομία μειώνοντας την ικανότητα των Ευρωπαίων να ξοδεύουν.

Οι προοπτικές για τις 20 χώρες της ευρωζώνης βελτιώθηκαν όσον αφορά την ανάπτυξη κατά 1,1% φέτος από 0,9% στις προβλέψεις του Φεβρουαρίου, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην σημερινή εαρινή πρόβλεψή της.

Για την Ελλάδα προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη 2,4% το 2023, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η επέκταση της παραγωγής υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP).

Όσον αφορά την Ευρώπη αναφέρεται πως αντιμετώπισε τις προσδοκίες μιας χειμερινής ενεργειακής καταστροφής αφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος της παροχής φυσικού αερίου στην ήπειρο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο προκλήσεων», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου. «Η πτώση των τιμών της ενέργειας, η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η μειωμένη κατανάλωση περιόρισαν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

«Καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να παρέχουν ανακούφιση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η οικονομική επέκταση αναμένεται να συνεχιστεί το 2023 και να επιταχυνθεί κάπως το 2024», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός, γεγονός που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων και επιβαρύνει την ανάπτυξη. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η οικονομία μετά βίας απέκρουσε την ανάπτυξη κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Αναλυτικότερα, όπως προαναφέρθηκε η οικονομική ανάπτυξη για την χώρα μας υπολογίζεται στο 2,4% το 2023, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Ο βασικός πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 9,3% το 2022, αλλά αναμένεται να μετριαστεί στο 2,4% έως το 2024 λόγω της χαλάρωσης των τιμών της ενέργειας. Αν και παραμένει αρνητικό, το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να συρρικνώνεται λόγω της βελτιωμένης συλλογής εσόδων. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,4% φέτος, λόγω τόσο της εγχώριας όσο και της εξωτερικής ζήτησης. Ωστόσο, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ανάκαμψη μετά την πανδημία πέρυσι, εν μέσω απώλειας του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και ενός ακόμη αρνητικού ποσοστού αποταμίευσης.

Για το 2024, η Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα βρίσκεται στο 1,9%, σταδιακά συγκλίνοντας προς το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό. Οι επενδύσεις πρόκειται να παραμείνουν βασικός συντελεστής στην αύξηση της παραγωγής, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά το 2022 εν μέσω διαρκούς δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5% το 2022 και αναμένεται να μειωθεί στο 11,8% έως το 2024. Παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της αύξησης των ονομαστικών μισθών φέτος και στη συνέχεια, η αύξηση των πραγματικών μισθών δεν αναμένεται να γίνει θετική πριν από το 2024, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 9,3% το 2022, αλλά μειώθηκε στο 6,3% έως το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μετριαστούν περαιτέρω φέτος χάρη στη χαλάρωση των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,2% και 2,4% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα.

Ωστόσο, η καθυστερημένη μετάβαση των υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων σε υπηρεσίες και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, η οποία έχει γίνει πιο ορατή από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα ωθήσει τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2023. 

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2022 αποδείχθηκε σημαντικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο, φθάνοντας το 2,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 4,1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν το φθινόπωρο. Προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο 1,3% το 2023 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,6% του ΑΕΠ το 2024.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε απότομα το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024, βοηθούμενος από τα πρωτογενή πλεονάσματα και την οικονομική ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Associated Press 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM