Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη μείωση του χρέους

Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη μείωση του χρέους Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη σχετική επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καταγράφοντας μείωση του χρέους της κατά 23,3%, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Όπως εξηγεί η Handelsblatt, «η μείωση του χρέους οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των δύο τελευταίων ετών, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% το 2022. Ταυτοχρόνως, οι θετικές οικονομικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση και των εσόδων από τη φορολογία, σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναμενόμενο».

Η HB τονίζει δε πως «η δημοσιονομική επιτυχία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διένειμε πέρυσι ενεργειακές επιδοτήσεις ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πηγαίνει έτσι στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με υγιή δημόσια οικονομικά και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά περίπου 5%». 

Και συνεχίζει γράφοντας, ότι «ο  Μητσοτάκης υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η εξυγιαντική και μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο υπέβαλε στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προβλέποντας οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% για το 2023, ενώ το 2024 και το 2025 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και κατά 3%».

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη αυτή τη στιγμή να ανέρχεται σε 171,3% του ΑΕΠ. Βέβαια «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο, διότι περισσότερα από τα 2/3 του είναι προς δανειοδοτικούς οργανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για τη μείωση του χρέους της και η αποπληρωμή των διασωστικών δανείων της δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από το 2034, ενώ πρόκειται να διαρκέσει έως και το 2070», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

Με πληροφορίες από DW

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM