Στην επιδότηση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα δοθεί ενίσχυση στους δικηγόρους.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στις 28-30 Μαΐου θα αρχίσει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου θα αρχίσει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων.

 

«Τα προγράμματα αυτά έρχονται σε συνέχεια του μεγάλου προγράμματος της εστίασης που ξεκινά αύριο (σσ.σήμερα) Παρασκευή 14 Μαΐου, και θα έχουν ως συνέχεια το πρόγραμμα για τον τουρισμό που θ’ ανακοινώσουμε σε λίγες ημέρες. Όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω» ανέφερε σχετικά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την ενίσχυση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα κεφάλαια κίνησης ανά επιχείρηση υπολογίζονται σε 18.000 ευρώ, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου σε σχέση με το 2019.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις 31 Μαΐου, ενώ οι παιδότοποι όταν το 50% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο.
 


Σήμερα ξεκινάει το πρόγραμμα για την εστίαση

 

Ξεκινάει από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την Παρασκευή 30 Ιουλίου και ώρα 15:00.

 

Η δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

 

Με το πρόγραμμα θα δοθούν επιδοτήσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ ως συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

 

Οι δικαιούχοι

 

Επιχειρήσεις Εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

 •     56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
 •     56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
 •     56.29.20: Αλλες υπηρεσίες εστίασης,
 •     56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.

 

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής

 

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 •     Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020,
 •     Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας,
 •     Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014,
 •     Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ,
 •     Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019,
 •     Ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης υποβάλλει μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για το σύνολο εγκαταστάσεων εστίασης που διαθέτει.
 • Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

 

Η υποβολή των δηλώσεων

 

Η Αίτηση Χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis

 

Με την υποβολή της αίτησης θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο κάθε δικαιούχος, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων. Εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού της χρηματοδότησης με τιμολόγια και αποδείξεις θα μπορεί σύμφωνα με τις να αιτηθεί ποσό ανάλογο με τις ανάγκες του.

 

Πρόγραμμα στήριξης για τον Τουρισμό

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του Τουρισμού, θα έχει ενεργοποιηθεί έως τις αρχές του Ιουνίου, με προϋπολογισμό αντίστοιχο αυτού για την εστίαση, δηλαδή 330 εκατ. ευρώ.

 

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές Αρμόδιες στόχος είναι να μην βρεθούν εκτός χρηματοδότησης επιχειρήσεις λόγω τεχνικών αστοχιών.

 

Βασικό κριτήριο και σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι η πτώση του τζίρου, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένες δαπάνες, όπως δηλαδή προβλέπεται για την εστίαση (προμήθεια πρώτων υλών).
 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr