ΔΝΤ: «Πλήρης εμπιστοσύνη» στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα- Παραμένει γενική διευθύντρια

ΔΝΤ: «Πλήρης εμπιστοσύνη» στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα- Παραμένει γενική διευθύντρια Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το ΔΝΤ εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα- η οποία θα παραμείνει στο «τιμόνι» του- έπειτα από τη διερεύνηση των καταγγελιών για «μαγειρέματα» στοιχείων στην Παγκόσμια Τράπεζα, την εποχή που εκείνη ήταν CEO. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Γκεοργκίεβα και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας πίεσαν τους εργαζομένους να τροποποιήσουν δεδομένα που συνδέονται με την κατάταξη της Κίνας και άλλων χωρών, στην έκθεση «Doing Business». 

Το 24μελές εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ανακοίνωσε ότι η έρευνα που έκανε για τις καταγγελίες «δεν έδειξε οριστικά ότι η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε ανάρμοστο ρόλο» στο πλαίσιο του ρόλου της ως διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

«Έχοντας εξετάσει όλες τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν, το εκτελεστικό συμβούλιο επαναβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ηγεσία της γενικής διευθύντριας και την ικανότητά της να συνεχίσει να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», επεσήμανε η σχετική ανακοίνωση του Ταμείου. 

Όμως, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι συνεχίζεται η έρευνά του για πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά από στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι θα παρακολουθούν στενά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.  

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συνομίλησε τηλεφωνικά με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ανέφερε ότι οι καταγγελίες «εγείρουν λογικά ζητήματα και ανησυχίες», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. 

Όμως, το υπουργείο συμφώνησε ότι «χωρίς περαιτέρω απευθείας αποδείξεις σε ο,τι αφορά τον ρόλο της γενικής διευθύντριας, δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή στην ηγεσία του ΔΝΤ».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γκεοργκίεβα- που αρνούνταν τις καταγγελίες- εμφανίστηκε ενώπιον επιτροπής του Ταμείου για πάνω από πέντε ώρες. Όλα ξεκίνησαν από την έκθεση της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale που κατήγγειλε ότι η ίδια και άλλοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν πιέσει το προσωπικό να αλλάξει τα δεδομένα. 

Οι καταγγελίες αυτές έκαναν την Παγκόσμια Τράπεζα να ακυρώσει την ετήσια έκθεση Doing Business, την οποία η Κίνα και άλλες χώρες είχαν χρησιμοποιήσει για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.  

«Προφανώς αυτό ήταν ένα δύσκολο επεισόδιο για εμένα προσωπικά», δήλωσε η Γκεοργκίεβα μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ. «Όμως, θέλω να εκφράσω την ανυποχώρητη στήριξή μου στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον σεβασμό μου για όλους όσοι είναι αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών στις οποίες βασίζονται αυτοί οι οργανισμοί», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από AP, Reuters
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ