Βυθίστηκε η γερμανική οικονομία το α' τρίμηνο του έτους - Η χειρότερη συρρίκνωση από το 2009

Βυθίστηκε η γερμανική οικονομία το α' τρίμηνο του έτους - Η χειρότερη συρρίκνωση από το 2009 Facebook Twitter
Βυθίζεται η γερμανική οικονομία - Η χειρότερη συρρίκνωση από το 2009 (EPA)
0

«Βουτιά» της οικονομίας της Γερμανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ τα χειρότερα, λόγω πανδημίας, έπονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική οικονομία κατέγραψε υποχώρηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 με τον μεγαλύτερο ρυθμό, που έχει καταγραφεί από το 2009, ενώ αναμένονται ta χειρότερα έως τα μέσα της χρονιάς, αν και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού ενδεχομένως να μην είναι τόσο δυσμενείς συγκριτικά με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ όπου η εμφάνιση του ιού προκάλεσε μεγαλύτερη αναταραχή.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση ήταν η μεγαλύτερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία και η δεύτερη μεγαλύτερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Όπως σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ, η Γερμανία δεν προχώρησε σε lockdown πριν από τα μέσα Μαρτίου, άρα το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων από αυτούς τους περιορισμούς θα γίνει εμφανές στο δεύτερο τρίμηνο καθώς κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση παραμένουν κλειστοί.

Για εκείνη την περίοδο αναμένεται ευρέως οικονομική συρρίκνωση 10%, αν και το «ακριβές μέγεθος της βουτιάς εξαρτάται εν μέρει από τη χαλάρωση των περιορισμών στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπάακμαν, αξιωματούχος της Destatis.

«Εάν τα σημερινά αποτελέσματα είναι το αποτέλεσμα δύο εβδομάδων lockdown, τρεις ακόμα εβδομάδες lockdown και μια πολύ σταδιακή άρση κάποιων μέτρων δεν αποτελούν καθόλου καλό οιωνό για το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρωζώνη.

Η εικόνα αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη φέτος με τη βαθύτερή της ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι προοπτικές, ωστόσο, είναι δυσμενέστερες για άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου αντίστοιχα οι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού ξεπέρασαν τους 27.000 και τους 31.000 και οι οικονομίες συρρικνώθηκαν κατά 5,8% και 4,7% το πρώτο τρίμηνο.

Στη Γερμανία, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ που τέθηκε έγκαιρα σε εφαρμογή καθώς και ένα ισχυρό σύστημα υγείας –παρά τον σχετικά παρόμοιο αριθμό συνολικών κρουσμάτων— βοήθησαν οι θάνατοι να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο των 8.000, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Τα 16 κρατίδια της χώρας επέλεξαν επίσης να επιτρέψουν σε εργοστάσια και εργοτάξια να παραμείνουν ανοικτά και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κατασκευαστική δραστηριότητα –που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της οικονομίας— αυξήθηκε κατά 1,8% τον Μάρτιο.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Destatis.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Με πληροφορίες του Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ