Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση αν δε σώσει ξανά τις τράπεζες

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση αν δε σώσει ξανά τις τράπεζες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Η Ελλάδα είναι μπλεγμένη, ψάχνοντας έναν τρόπο για να σώσει τις τράπεζες της. Ξανά». Έτσι ξεκινά ρεπορτάζ του Bloomberg που αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και ειδικά στο κομβικό ζήτημα των κόκκινων δανείων. 

«Επιβαρυμένες με κακά δάνεια που φτάνουν σχεδόν στο μισό του συνολικού τους δανεισμού, οι σακατεμένες τράπεζες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της Ελλάδας για την οικονομική ανάκαμψη. Υπάρχουν μάλιστα ανησυχίες πως χώρα θα αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση αν δεν καταφέρει να ανατρέψει το καθοδικό σπιράλ για τις τράπεζες της. Οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν και η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζονται σχέδια που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους να ξεφορτωθούν τα επισφαλή δάνεια. 

Στο κείμενο του Bloomberg γίνεται αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τη δημιουργίας ενός APS (Εταιρείας Ειδικού Σκοπού) και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg η κυβέρνηση θα μπορούσε να το μαξιλάρι των 24 δισ. για να βοηθήσει τις τράπεζες. 

Όμως, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανησυχία στους επενδυτές για το αν η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, κάτι τέτοιο μπορεί να συνιστά παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το bail in , τους κανόνες δηλαδή που απαγορεύουν την κρατική βοήθεια προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφόσον δεν έχει προηγηθεί κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, λέει το Bloomberg,  είναι πιο πολύπλοκο και περιλαμβάνει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαιά τους, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά κόκκινα δάνειά τους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM