Βαρουφάκης για Eurogroup: Όλοι ήταν μαριονέτες στα χέρια του Σόιμπλε

Βαρουφάκης για Eurogroup: Όλοι ήταν μαριονέτες στα χέρια του Σόιμπλε Facebook Twitter
The Council of the European Union / SOOC
2

«Hταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το νέο μνημόνιο, σε συνέντευξη του στην De Volkskrant.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήξερε πως όσες υποχωρήσεις και να έκανε ποτέ δεν θα ήταν αρκετές, αφού «η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς την εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το Eurogroup ποτέ δεν ανέχθηκε μια κυβέρνηση, που εξελέγη με βάση ένα πρόγραμμα που ήταν προκλητικό, και για αυτό δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.

Επικαλείται δε μια εμπιστευτική συνομιλία που είχε με τον Σόιμπλε στον οποίο πρότεινε και δεσμεύτηκε για αυτό την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι του είπε να προτείνει εκείνος έναν γερμανό για να αναλάβει την υπηρεσία αλλά η απάντηση του Σόιμπλε ήταν  «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου».

Όταν ερωτάται, αν θυμάται κάτι ευχάριστο από τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ ο πρώην υπουργός απαντά:  «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».

Όπως λέει, αυτό που πρότεινε ήταν απλώς να αφήσουν την Ελλάδα να σταθεί πάλι στα πόδια της.

Όταν ερωτάται ποιος έκανε κουμάντο στο Γιούρογκρουπ ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι ο Σόιμπλε είναι ο μάστερ όλων των μαριονετών, δηλαδή όλων των άλλων υπουργών Οικονομικών. Σημειώνοντας ότι ο Ντάισελμπλούμ δεν έχει καμιά εξουσία και πως δεν παίρνει απόφαση αν δεν μιλήσει πρώτα με τον Σόιμπλε, ο οποίος ελέγχει τα πάντα. Για αυτό και στην El Pais αποκάλεσε τον Ντάισελμπλουμ «πνευματικά ελαφρύ», λέει, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να έχει μια πραγματική συζήτηση μαζί του.

Σε ερώτηση για το αν μετανιώνει που έγινε υπουργός λέει μεταξύ άλλων ότι «Κοιμόμουν με τον τρόπο που κοιμούνται στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: Λίγες ώρες εδώ και εκεί. Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς…Δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά απογοητευμένος».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ