Αφορολόγητες οι γονικές παροχές για αγορά Α' κατοικίας - Έως 150.000 ευρώ

Αφορολόγητες οι γονικές παροχές για αγορά Α' κατοικίας - Έως 150.000 ευρώ Facebook Twitter
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Αφορολόγητες θα είναι οι γονικές παροχές, έως 150.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται για την αγορά πρώτης κατοικίας

Συγκεκριμένα, με  διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καταργείται ο φόρος 10% που επιβάλλεται στη γονική παροχή χρηματικών ποσών. Πλέον τα ποσά έως και 150.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα. Από το 150.000 ευρώ και πάνω θα επιβάλλεται φόρος κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος της γονικής παροχής.

Σήμερα, η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Με την νέα ρύθμιση οι γονικές παροχές χρημάτων έως 150.000 ευρώ που θα διατεθούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες, ενώ για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και έως 300.000 ευρώ, ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή μόλις 1%. 

Τι περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν τα τέλη του μηνός, προβλέπει ακόμα: (1) Μειώσεις τελών ΙΧ - ακριβαίνουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα, (2) Ακύρωση τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες, (3) «Προσκλητήριο» σε συνταξιούχους εξωτερικού με φόρο 7%, (4) Αφορολόγητο 300 ευρώ για κουπόνι διακοπών, (5) Ευνοϊκή φορολόγηση για διανομή μετοχών σε εργαζόμενους και (6) Νέα επιτροπή Συμβιβασμού στην ΑΑΔΕ με έκπτωση 35%-75%.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη επιδότηση δόσης σε δάνεια με υποθήκη Α΄κατοικίας για κορωνοϊόπληκτους, δηλαδή για όσους ανήκουν στις λίστες των ΑΦΜ που εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, για όσους είχαν μείωση μισθών και εισοδημάτων μετά τον κορωνοϊό (δηλαδή μείωση εσόδων στο δίμηνο Απριλίου - Μαρτίου εν σχέσει με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου), για όσους είχαν μείωση τζίρου μετά τον κορωνοϊό (δηλαδή μείωση εσόδων στο β τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2020 εν σχέσει με το β΄τρίμηνο 2019 βάσει των δηλώσεων ΦΠΑ).

.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ