ΑΑΔΕ: Ψηφιακό πελατολόγιο σε πάρκινγκ, πλυντήρια και συνεργεία αυτοκινήτων

ΑΑΔΕ: Ψηφιακό πελατολόγιο σε πάρκινγκ, πλυντήρια και συνεργεία αυτοκινήτων Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παρουσιαστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) , το νέο εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αρχικώς στο χώρο των αυτοκινήτων, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο ό,τι συμβαίνει στα πάρκινγκ, τα πλυντήρια, τα συνεργεία, τις ενοικιάσεις και τις πωλήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι οι πρώτες που θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν το «ηλεκτρονικό βιβλίο» στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι κινήσεις, διευκολύνοντας τις διασταυρώσεις των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Κάθε όχημα που εισέρχεται ή εξέρχεται από αυτές τις επιχειρήσεις θα καταγράφεται ηλεκτρονικά, ενώ τα στοιχεία του θα συσχετίζονται άμεσα με την απόδειξη που εκδίδεται. Η εφαρμογή επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να παρακολουθεί τις συναλλαγές χωρίς φυσικούς ελέγχους. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταγράφουν αριθμό κυκλοφορίας, στοιχεία πελάτη (όπου απαιτείται) και τις σχετικές αποδείξεις. Η εφαρμογή θα λειτουργεί αρχικά μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, ενώ σύντομα θα διατεθεί και αντίστοιχη για κινητά τηλέφωνα, καθιστώντας τη διαδικασία ακόμα πιο εύχρηστη.

Αυστηρότερες είναι οι απαιτήσεις για τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, που θα πρέπει να δηλώνουν τον τύπο του οχήματος, τον σκοπό χρήσης του, καθώς και το σημείο παραλαβής και επιστροφής.

Αντίστοιχα, τα πάρκινγκ, τα πλυντήρια και τα συνεργεία θα πρέπει να καταγράφουν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις τους.
Η εφαρμογή δεν περιορίζεται μόνο στην απλή καταγραφή των συναλλαγών αλλά δίνει στην εφορία τη δυνατότητα να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο ύποπτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αν μία επιχείρηση εμφανίζει χαμηλό αριθμό πελατών για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σύστημα θα διερευνά την πιθανότητα αδικαιολόγητης δραστηριότητας και θα θέτει την επιχείρηση στο στόχαστρο ελέγχων.

Το νέο σύστημα μειώνει τη γραφειοκρατία και αυτοματοποιεί τη διαχείριση των πελατών, ενώ παράλληλα κλείνει τα «παράθυρα» για συναλλαγές χωρίς απόδειξη. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με τα κτήματα δεξιώσεων να είναι ο επόμενος στόχος.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που θα δηλώνονται στο ψηφιακό πελατολόγιο για τις εταιρίες του τομέα των υπηρεσιών οχημάτων είναι τα εξής:

1. Εταιρείες πώλησης/ ενοικίασης οχημάτων.

Για κάθε όχημα θα δηλώνουν στην πλατφόρμα τα εξής:

  • Αριθμό Κυκλοφορίας Οχήματος.
  • Αριθμό Κυκλοφορίας Αλλοδαπής
  • Κατηγορία Οχήματος
  • Εργοστάσιο Οχήματος
  • Σκοπός Κίνησης Οχήματος (Ενοικίαση, Επισκευή, Ιδιόχρηση, Δωρεάν Υπηρεσία, Λοιπά)
  • Περιγραφή Σκοπού Διακίνησης
  • Διαφορετικός Τόπος Παραλαβής Οχήματος– Τόπος Παραλαβής Οχήματος.

2. Πάρκινγκ / Πλυντήρια Οχημάτων, συνεργεία οχημάτων, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία. 

Για κάθε όχημα δηλώνονται τα εξής:

  • Αριθμός Κυκλοφορίας Οχήματος
  • Αριθμός Κυκλοφορίας Αλλοδαπής
  • Κατηγορία Οχήματος
  • Εργοστάσιο Οχήματος.
Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM