Περισσότερα από 70 δισ. δολάρια έχασαν οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων της λίστας Forbes. Η πτώση αποδίδεται στη γενικευμένη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αγορών του κόσμου.

 

Ο πλούτος και των 20 μαζί έχει μειωθεί από 899 δισ. πέρσι σε 827 φέτος, αναφέρει η σχετική έκθεση, η οποία δείχνει ότι κατά το ίδιο διάστημα μειώθηκε και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων από 1.826 το 2015 σε 1.810.

 

Πάντως, ακόμη και έτσι, τη λίστα εξακολουθούν να την εξουσιάζουν άντρες. Από τους 1.810 δισεκατομμυριούχους, μόνο οι 190 είναι γυναίκες και φυσικά και εδώ υπήρξαν απώλειες αφού το 2015 οι πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου ήταν 197 στο σύνολο τους. 

 

Ο μεγαλύτερος χαμένος σε έσοδα εμφανίζεται ο Carlos Slim, ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος είδε την περιουσία του να μειώνεται από 77 δις σε 50, μέσα σε έναν χρόνο. 

 

Ζημίες εμφάνισε και ο πλουσιότερος άντρας του πλανήτη, Bill Gates, ο οποίος είδε την περιουσία του να μειώνει από τα 79.200.000.000 στα 75 δισ..

 

Βέβαια, η λίστα έχει και έναν νικητή που δεν είναι άλλος από το μεγάλο αφεντικό του Facebook. Ο Mark Zuckerberg είδε την περιουσία του να μεγαλώνει κατά 11.200.000.000, δίνοντας του συνολικό πλούτο 44.600.000.000 δις. Ο Zuckerberg είναι ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μετά τον Jeff Bezos, τον ιδρυτή της Amazon, τον Amancio Ortega, όνομα που κρύβεται πίσω από την αυτοκρατορία του Zara και μερικούς ακόμη με πρώτο στην λίστα, φυσικά τον Bill Gates. 

 

Οι μόνες γυναίκες στην 20άδα των δισεκατομμυριούχων είναι η Liliane Bettencourt, κληρονόμος της αυτοκρατορίας L'Oreal και η Alice Walton, κόρη του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton.

 

Για την ιστορία, η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα είναι η Zhou Qunfei, που όμως στη κατάταξη βρίσκεται στη θέση 205 και έχει περιουσία 5,9 δις δολαρίων. Η ζωή και η οικονομική της κατάσταση άλλαξε όταν εφηύρε την τεχνολογία αφής για κινητά και τάμπλετ και σήμερα, με περίπου 10 θυγατρικές προμηθεύει κολοσσούς, όπως η Apple. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr