«Βόμβα» για τομείς της ελληνικής οικονομίας θεωρείται τυχόν εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. σε αντίποινα για τις επερχόμενες νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας με αφορμή την ουκρανική κρίση. Ήδη η Ρωσία έχει προχωρήσει από χθες σε απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Πολωνία, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους. Κάτι ανάλογο όμως αναμένεται να επικαλεστούν και για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από άλλες χώρες.

 

Η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία υπολογίζεται στα 406 εκατομμύρια ευρώ με κύριο εξαγωγικό προϊόν τα φρούτα. Αν η Μόσχα υλοποιήσει το εμπάργκο τότε το χτύπημα θα είναι μεγάλο για τους παραγωγούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη), της Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία) και της Πελοποννήσου (Ηλεία).

 

Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως σε γουναρικά, ακτινίδια, ροδάκινα, φράουλες, ηλεκτρικούς ανελκυστήρες, χρώματα και βερνίκια, νεκταρίνια, κεράσια, ελαιόλαδο, ελάσματα και φύλλα από άργιλο, ελιές και αγγούρια.

 

Πάντως η ελληνική εμπορική διείσδυση στη ρωσική αγορά παραμένει χαμηλή αφού η συνολική πίτα της αγοράς τροφίμων στη Ρωσία υπολογίζεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr