Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το πρωί της Τετάρτης το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Volkswagen AG για την πράσινη επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

 

Μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συνομίλησαν με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG.

 

Σκοπός είναι η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί με ενεργειακή αυτονομία. Θα είναι το δεύτερο νησί, μετά τον Άγιο Ευστράτιο, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων ΑΠΕ και τηλεθέρμανσης.

 

Το έργο «Green and Sustainable Island», παρουσιάζεται αυτή την ώρα σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση.

 

 

 

Το έργο θα έχει ως βασικό στόχο την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ενεργειακά αυτόνομο προορισμό. Θα αποτελεί μια εφαρμογή Έρευνας και Τεχνολογίας του ομίλου Volkswagen και θα αφορά: Τεχνολογία, καινοτόμες εφαρμογές και βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική αφομοίωση τους.

 

Οι πυλώνες

 

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, το σχέδιο περιλαμβάνει:

 

- αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί, με ηλεκτρικά,
- αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
- εκπαίδευση της κοινότητας των πολιτών του νησιού στη διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση, και
- μεσομακροπρόθεσμα την δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες

 

 

Στην ίδια ψηφιακή πλατφόρμα μετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας: ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr