Τα ενεχυροδανειστήρια στην Ιταλία «ανθίζουν» ξανά, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία της χώρας.

 

«Για αιώνες, κατά τη διάρκεια πολέμων και πανδημιών, οι Ιταλοί στρέφονταν στα ενεχυροδανειστήρια για οικονομική στήριξη. Σήμερα το κάνουν ως μέρος του επίσημου τραπεζικού συστήματος. Και αυτές οι επιχειρήσεις ακμάζουν», σχολιάζουν οι New York Times.

 

Οι ιδιοκτήτες των ενεχυροδανειστηρίων στην Ρώμη είδαν αύξηση της τάξης του 20% έως 30% στη δουλειά τους μετά την καραντίνα.

 

Αν δε, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης λόγω κορωνοϊού σταματήσουν από τον Σεπτέμβριο, οι δουλειές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

 

Τα ενεχυροδανειστήρια αποτελούν επίσημο, αν και αναχρονιστικό κομμάτι του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

 

«Το φθινόπωρο θα δούμε περισσότερα οικονομικά προβλήματα», λέει ο Ράινερ Στέγκερ, γενικός διευθυντής της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων Affide στη Ρώμη. «Ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε».

 

«Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορείς να αγοράσεις ξανά τα πράγματά σου», λέει ο 65χρονος Κλαούντιο Λορέντσο, σχολικός τροχονόμος, που περίμενε στην ουρά για να πληρώσει τόκους για τις βέρες του ίδιου και της συζύγου του. «Αλλιώς, δεν μπορείς», πρόσθεσε. 

 

Ωστόσο, όσοι υπερασπίζονται την τακτική των ενεχυροδανειστηρίων επισημαίνουν ότι μόλις το 5% των αντικειμένων καταλήγουν σε πλειστηριασμούς.

 

Υποστηρίζουν δε, πως με τον ενεχυροδανεισμό, συμβάλλουν στο να μην αναγκάζονται, όσοι χρειάζονται χρήματα, να καταλήγουν στους τοκογλύφους.