Μέχρι πρόσφατα, μερικά από τα πιο περίτεχνα κεντημένα υφάσματα στον κόσμο, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι οίκοι Giorgio Armani, Valentino, Etro και Prada, δημιουργούνταν σε ένα διώροφο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μιλάνο της Ιταλίας, το αρχηγείο μιας μικρής επιχείρησης που ονομάζεται Pino Grasso Ricami.

 

Κάτω από το άγρυπνο μάτι του Grasso και της κόρης του, Raffaella, αρκετοί σχεδιαστές και 10 μοδίστρες δημιουργούσαν πλούσια υφάσματα διακοσμημένα με κεντήματα, χάντρες και δαντέλες. Αυτό σταμάτησε στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς ο κορωνοϊός εισέβαλε στην Ιταλία. «Ένας προς ένας, οι οίκοι έκλεισαν τις πόρτες τους. Το τηλέφωνο σταμάτησε να χτυπάει. Ξαφνικά, όλα σταμάτησαν», λέει η Raffaella Grasso. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, τα μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν και οι ειδικευμένες μοδίστρες με δεκαετίες εμπειρίας  έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Αλλά μέχρι στιγμής, η δουλειά δεν επέστρεψε και οι παραγγελίες από πελάτες είναι μειωμένες κατά 80 τοις εκατό.

 

«Κανείς δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα αυτή τη στιγμή», είπε η Grasso. «Ειδικά επειδή είμαστε ακριβοί σε σχέση με τους αντιπάλους μας σε χώρες όπως η Ινδία. Θα πολεμήσουμε, φυσικά, αλλά πρόκειται να είναι ένας αγώνας επιβίωσης», λέει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

 

Η ιταλική βιομηχανία μόδας ύψους 165 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι γνωστή στον κόσμο για τις λαμπερές μάρκες της, αλλά είναι δομημένη σε ένα τεράστιο δίκτυο σχεδιαστών, κατασκευαστών, διανομέων και λιανοπωλητών, μεγάλων και μικρών, που βοηθούν στη δημιουργία της ραχοκοκαλιάς της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Για αυτές τις εταιρείες με αυτό το στυλ επιχειρηματικής δραστηριότητας, το μέλλον δεν φαινόταν ποτέ πιο αβέβαιο.

 

Η παραγωγή συλλογών μόδας έχει καθυστερήσει ή ακυρωθεί από μεγάλους παγκόσμιους λιανοπωλητές μόδας και μάρκες πολυτελείας. Με τις ακυρώσεις των σόου του Ιουλίου στο Παρίσι, η αβεβαιότητα τώρα συνοδεύει και την διοργάνωση εβδομάδων μόδας τον Σεπτέμβριο, και ενώ πολλά εξειδικευμένα εργαστήρια όπως το Pino Grasso παραμένουν σε λειτουργία χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν.

 

Ο τομέας της μόδας της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 40% φέτος, δήλωσε η Claudia D'Arpizio, της συμβουλευτικής εταιρείας Bain & Company. «Είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση», είπε, προσθέτοντας ότι πέρα από τους τεχνίτες πολυτελείας υπάρχει ένα τεράστιο οικοσύστημα εργοστασίων προσανατολισμένων στις εξαγωγές που παράγουν τα πάντα, από μεταλλικό υλικό για αξεσουάρ έως λαστιχένια πέλματα υποδημάτων. «Οι μεγάλες μάρκες υπομένουν δύσκολες στιγμές, αλλά γενικά έχουν κάποια ρευστότητα και ισχυρό προφίλ καταναλωτών», πρόσθεσε η D'Arpizio. «Ωστόσο, όλοι έχουν δίκτυα μικρών προμηθευτών διάσπαρτα σε όλη την Ιταλία. Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που είναι πιο πιθανό να εξαφανιστούν».

 

Περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών πολυτελείας παράγεται στην Ιταλία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, με την ετικέτα «Made in Italy» να είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τη χώρα. Όμως, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 740 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια, επιχορηγήσεις ή στήριξη μισθοδοσίας για να διατηρήσει την εθνική οικονομία σε λειτουργία, πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων λένε ότι η γραφειοκρατία καθυστερεί τη βοήθεια.

 

Στον τομέα της μόδας, αυτό έχει αυξήσει την πίεση στις μεγαλύτερες εταιρείες να προσφέρουν υποστήριξη σε μικρότερους προμηθευτές. Οι μεγάλες μάρκες, ωστόσο απαντούν ότι πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις δικές τους απώλειες εν μέσω πτώσης των πωλήσεων. «Αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της εταιρείας μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Prada, Patrizio Bertelli. Η εταιρεία έπρεπε να κλείσει τα περισσότερα από τα καταστήματά της παγκοσμίως, και άρχισε να ανοίγει εκ νέου εργοστάσια παραγωγής, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ατομικού εξοπλισμού προστασίας.

 

Η Salvatore Ferragamo, η οποία χρηματοδότησε την ανακαίνιση δύο θαλάμων νοσοκομείων στη Φλωρεντία και προσέφερε 50.000 μονάδες απολυμαντικών χεριών, έκλεισε το παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων της και μια πτώση 30% στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο οδήγησε σε επαναδιαπραγματεύσεις μίσθωσης με τους ιδιοκτήτες της.

 

Η Bonotto μια βιοτεχνία που παράγει δύο εκατομμύρια μέτρα υφάσματος ετησίως για πελάτες όπως οι Chanel, Gucci και Louis Vuitton κάλεσε 200 εργαζόμενους να επιστρέψουν πριν από δύο εβδομάδες στο εργοστάσιο, κοντά στη Βιτσέντσα ενώ ο χώρος είχε απολυμανθεί πλήρως, με μάσκες και γάντια, κυλιόμενο ωράριο και αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης να είναι μερικά από τα μέτρα που έλαβε. «Θέλουμε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί από ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχουμε λάβει πολλές ακυρώσεις για παραγγελίες τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Giovanni Bonotto, δημιουργικός διευθυντής.

 

Και άλλες εταιρείες εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες. Η Sara Giusti, μία από τις τρεις αδελφές που διοικούν την AGL, μια γυναικεία μάρκα υποδημάτων που η οικογένεια είχε για τρεις γενιές, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν σχετικά τυχερή, αλλά προσωρινά. Οι περισσότερες παραγγελίες για την άνοιξη και το καλοκαίρι είχαν αποσταλεί σε λιανοπωλητές πριν από το κλείσιμο. Αλλά, η τήρηση παραγγελιών που έχουν γίνει με προμηθευτές, η επένδυσης στην ασφάλεια των 110 υπαλλήλων της AGL και η ακύρωση παραγγελιών για τις συλλογές του χειμώνα, σημαίνουν πως η επιχείρηση είναι βέβαιο πως θα δυσκολευτεί. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων και θα πρέπει να κλείσουμε εντελώς για άλλη μια φορά. Καταφέραμε να ανοίξουμε αυτή τη φορά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να το ξανακάνουμε», λέει.

 

Οι λιανοπωλητές μόδας της Ιταλίας, επίσης, ξανανοίγουν αργά μετά από μια σκληρή εαρινή περίοδο, κατά την οποία οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 70%, σύμφωνα με την ανάλυση της McKinsey. Με τα τουριστικά ταξίδια να είναι πολύ περιορισμένα αυτό το καλοκαίρι και τους ντόπιους να μην θέλουν να ξοδέψουν, πολλά καταστήματα θα μπορούσαν να αναγκαστούν να προσφέρουν πρόωρες εκπτώσεις ή να κλείσουν για πάντα.

 

Η Carla Sozzani, ιδιοκτήτρια του φημισμένου καταστήματος 10 Corso Como του Μιλάνου, έχει περάσει εβδομάδες αναδιαμορφώνοντας τη διάταξή (που περιλαμβάνει ένα εστιατόριο) για να τηρήσει κοινωνικές αποστάσεις και να διαπραγματευτεί με τα εμπορικά σήματα τα οποία εμπορεύεται. Η Sozzani δεν μπορεί να είναι σίγουρη τι να περιμένει όταν οι αγοραστές επιστρέψουν. «Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι θα αγοράζουν τρία σακάκια ή φορέματα πια. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αρκετά τραυματισμένοι και οι προτεραιότητές τους μπορεί να έχουν αλλάξει». Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε η Sozzani, πρέπει να γίνει μια επανεκτίμηση της εποχικότητας και των κύκλων που είχαν ήδη οδηγήσει τη βιομηχανία σε αδιέξοδο. «Υπήρχαν πάρα πολλές τάσεις, πάρα πολλές συλλογές, πάρα πολλές εβδομάδες μόδας», συνέχισε. «Ίσως αυτή η κρίση να δημιουργήσει μια νέα συνείδηση, μια εστίαση στη μετριοπάθεια και την καλύτερη ποιότητα».