Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, λόγω του πανικού που επικρατεί στις αγορές εξαιτίας της παγκόσμιας εξάπλωσης του κοροναϊού.

 

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής και οι τρεις βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ κατέγραψαν απώλειες.

 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 25.203,16 μονάδες, μειωμένος 563,48 μονάδες (-2,19%).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.500,27 μονάδες, με πτώση 66,21 (-0,77%).

Ο Standard & Poor's 500 έκλεισε στις 2.927,77 μονάδες με πτώση 50,99 μονάδων (-1,71%).

 

«Βουτιά» σε Ευρώπη και Ασία

 

Στην Ευρώπη, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 έπεσε πάνω από 3% και ο Dax στη Γερμανία σημείωσε πτώση άνω του 4%.

Στην Ασία, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 3,7%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας με 3,3% κι ο Shanghai Composite 3,7%.

 

Έτοιμη να παρέμβει η Fed αν χρειαστεί

 

Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ διαβεβαίωσε απόψε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, τονίζοντας ότι η Fed θα ενεργήσει καταλλήλως εφόσον χρειαστεί.

 

"Τα θεμελιώδη στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά", ανέφερε ο Πάουελ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στα διεθνή χρηματιστήρια. "Ωστόσο, ο κοροναϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα. Η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για τα οικονομικά αποτελέσματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα ενεργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία", πρόσθεσε.

 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκκλήσεις –ακόμη και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ– για μια παρέμβαση της Fed.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΥΤ