Απεργία την Πρωτομαγιά

Κομισιόν: Εξετάζει δασμούς 20 δισ. ευρώ σε προϊόντα από τις ΗΠΑ

Κομισιόν: Εξετάζει δασμούς 20 δισ. ευρώ σε προϊόντα από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Την επιβολή δασμών ύψους 20 δισ. ευρώ σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων εξετάζει η Κομισιόν ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη για το θέμα των επιδοτήσεων των εταιρειών που κατασκευάζουν αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reiters, η Κομισιόν έχει καταλήξει σε μια πρώτη λίστα των προϊοντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη με δασμούς ύψους 11 δισ. δολαρίων στα ευρωπαϊκά προϊόντα ως απάντηση στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus, τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί αθέμιτες. 

Οι δασμοί της Ε.Ε. θα συσχετίζονται με τη διαμαρτυρία της Ένωσης προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για αντίστοιχες αμερικάνικες επιδοτήσεις προς την Boeing. 

Η διαιτησία Παγκόσμιου Οργανισμού Έμπορίου πρέπει να καθορίσει το ποσό των ενδεχόμενων αντίμετρων και στις δύο περιπτώσεις. 

Μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει γνωστό πως έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για ενδεχόμενα αντίποινα για την περίπτωση της Boeing. 

Όμως, υπογράμμισε πως είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να γίνουν χωρίς προϋποθέσεις και με στόχο να επιτευχθεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα. 

Το τελικό ποσό που θα καθορίσει η διαιτησία του ΠΟΕ μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 20 δισ.. Το αρχικό αίτημα της ΕΕ προς τον ΠΟΕ ήταν για 12 δισ. δολάρια. 

Η διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., με τη μία πλευρά να καταγγέλλει την άλλη για παράνομες επιδοτήσεις προς τις δύο μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών, έχει διάρκεια περίπου 15 ετών. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια - όπως μεταδίδει το Reuters - η απόφαση του WTO για το αίτημα της Ευρώπης δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν τον Μάρτιο του 2020, ενώ όσον αφορά τις ΗΠΑ, η σχετική απόφαση αναμένεται για μετά τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2019.

Οικονομία
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM