Κομισιόν: Εξετάζει δασμούς 20 δισ. ευρώ σε προϊόντα από τις ΗΠΑ

Κομισιόν: Εξετάζει δασμούς 20 δισ. ευρώ σε προϊόντα από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Την επιβολή δασμών ύψους 20 δισ. ευρώ σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων εξετάζει η Κομισιόν ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη για το θέμα των επιδοτήσεων των εταιρειών που κατασκευάζουν αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reiters, η Κομισιόν έχει καταλήξει σε μια πρώτη λίστα των προϊοντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη με δασμούς ύψους 11 δισ. δολαρίων στα ευρωπαϊκά προϊόντα ως απάντηση στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus, τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί αθέμιτες. 

Οι δασμοί της Ε.Ε. θα συσχετίζονται με τη διαμαρτυρία της Ένωσης προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για αντίστοιχες αμερικάνικες επιδοτήσεις προς την Boeing. 

Η διαιτησία Παγκόσμιου Οργανισμού Έμπορίου πρέπει να καθορίσει το ποσό των ενδεχόμενων αντίμετρων και στις δύο περιπτώσεις. 

Μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει γνωστό πως έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για ενδεχόμενα αντίποινα για την περίπτωση της Boeing. 

Όμως, υπογράμμισε πως είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να γίνουν χωρίς προϋποθέσεις και με στόχο να επιτευχθεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα. 

Το τελικό ποσό που θα καθορίσει η διαιτησία του ΠΟΕ μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 20 δισ.. Το αρχικό αίτημα της ΕΕ προς τον ΠΟΕ ήταν για 12 δισ. δολάρια. 

Η διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., με τη μία πλευρά να καταγγέλλει την άλλη για παράνομες επιδοτήσεις προς τις δύο μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών, έχει διάρκεια περίπου 15 ετών. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια - όπως μεταδίδει το Reuters - η απόφαση του WTO για το αίτημα της Ευρώπης δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν τον Μάρτιο του 2020, ενώ όσον αφορά τις ΗΠΑ, η σχετική απόφαση αναμένεται για μετά τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2019.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM