Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Προβλέπει λιτότητα - «Δώρον άδωρον» το κοινωνικό μέρισμα

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Προβλέπει λιτότητα - «Δώρον άδωρον» το κοινωνικό μέρισμα Facebook Twitter
0

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να διατράνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το κοινωνικό μέρισμα στους μη έχοντες, εντούτοις το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής βλέπει λίγο διαφορετικά τα πράγματα. 

Ανησυχία είναι η λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τα όσα αναφέρει η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επί του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού του 2018. Δεν είναι μόνο η ευθεία αμφισβήτηση του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις για λιτότητα και εντός του 2018.

Στο δια ταύτα – περί κοινωνικού μερίσματος – η αναφορά είναι η εξής:

«Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το προσχέδιο (π.χ. η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις)».


Η αναφορά ουσιαστικά αποδομεί το «κοινωνικό μέρισμα» και το χαρακτηρίζει σε απλά ελληνικά «δώρον άδωρον».

Όσον αφορά τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2018 «Ως μείγμα υπερβολικής λιτότητας, υψηλών πλεονασμάτων και χαμηλής ανάπτυξης» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η επιστημονική ανάλυση «δείχνει» υπερβολική λιτότητα που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη.Από τα ανωτέρω επηρεάζεται διαπραγματευτικά η χώρα.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται για τα όσα προωθεί η κυβέρνηση πως «η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον την πολυπλοκότητα του προβλήματος όπως φαίνεται και στις τρέχουσες συζητήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» που θα διανεμηθεί ως το τέλος του 2017» αλλά «δεν προχωρεί σε εφαρμογή του μοντέλου του 2016 (ενός επιδόματος στις συντάξεις που χορηγήθηκε χωρίς κριτήρια)».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM