Είναι τελικά εφικτοί οι στόχοι του προγράμματος για την Ελλάδα;

Είναι τελικά εφικτοί οι στόχοι του προγράμματος για την Ελλάδα; Facebook Twitter
0

Φιλόδοξο αλλά εφικτό, θεωρεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρόγραμμα για την Ελλάδα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle. Το διακύβευμα, προθέτει, είναι η σταθερότητα του Ευρώ, καθώς σε άλλη περίπτωση οι Γερμανοί θα χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες.

Στον αντίποδα, η γερμανική εφημερίδα Handlesblatt, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι οι δανειστές δεν θεωρούν τους στόχους του προγράμματος εφικτούς.

«Μέχρι στιγμής, οι πιστωτές ξεκινούσαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο ποσοστό χρέους ως το 2020. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Βάσει του δεύτερου πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, προβλεπόταν ότι το ποσοστό του χρέους της χώρας θα μειωνόταν στο 120,5% του ΑΕΠ το αργότερο ως το 2020, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο για μια ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με την Handlesblatt, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της ήδη από το 2014. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν το 2016, αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της Τρόικας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ