Κερέ: Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει επανέλθει στο προσκήνιο

Κερέ: Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει επανέλθει στο προσκήνιο Facebook Twitter
0

Οι Έλληνες πρέπει να επαινεθούν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

 

«Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Θα ήταν οι Έλληνες πιο ευτυχείς, αν δεν είχαν ενταχθεί στο ευρώ;» ρωτήθηκε ο Κερέ. «Ακόμη και με τις θυσίες που έχουν ζητηθεί από τους Έλληνες πολίτες, δεν έχουν εκφράσει ποτέ την επιθυμία να φύγουν από το ευρώ», απάντησε ο Κερέ, προσθέτοντας: «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο ευρώ. Τα προβλήματά της δεν σχετίζονται με τη συμμετοχή της στο ευρώ: διοικητικές αδυναμίες, πολύ ασθενής κοινωνική προστασία, προβληματική είσπραξη φόρων, οικονομία με πολύ στενή παραγωγική βάση… Και πάλι, το ευρώ εκθέτει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες μίας χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να αναμορφώσει τις διοικητικές και πολιτικές δομές της, ώστε να μπορεί να ευημερήσει στο ευρώ. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ακόμη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά πρέπει να επαινεθούν για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει».

 

Στην ερώτηση, τι θα συνέβαινε στη Γαλλία, αν έφευγε από το ευρώ, όπως προτείνει το Εθνικό Μέτωπο (της Μαρίν Λεπέν), ο Κερέ απάντησε ότι αυτό δεν είναι ένα σενάριο που θέλει να σκέφτεται, καθώς δεν είναι αυτό που θέλουν οι Γάλλοι, προσθέτοντας ότι θα οδηγούσε σε φτωχοποίηση. «Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε την ανάληψη κινδύνων με απρόβλεπτες συνέπειες», είπε, διευκρινίζοντας: «Η έξοδος από το ευρώ θα απειλούσε τις αποταμιεύσεις και τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Θα οδηγούσε σίγουρα σε μία αύξηση των επιτοκίων. Τα χρέη των γαλλικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα αυξάνονταν. Ο πληθωρισμός, που δεν θα περιοριζόταν πλέον από την ΕΚΤ, θα διάβρωνε τις αποταμιεύσεις, τα σταθερά εισοδήματα των νοικοκυριών και τις μικρές συντάξεις. Θα ήταν η επιλογή φτωχοποίησης».

 

Ερωτηθείς, αν το ευρώ έχει μέλλον, ο Κερέ απάντησε: «Ναι, φυσικά, το ευρώ έχει μέλλον. Αλλά η Ευρωζώνη πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητα ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των χωρών, περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, περισσότερη αλληλεγγύη και ίσως μία μορφή ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης».

 

Αναφορικά με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο κεντρικός τραπεζίτες είπε ότι έχει υποτιμηθεί σχεδόν 30% από το υψηλό επίπεδο του 2011 και ότι είναι τώρα σε ένα κατάλληλο επίπεδο για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM