Μια ομάδα ελβετών επιστημόνων ευφήυρε μια άκρως χρήσιμη συσκευή για τους βοσκούς. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί στην ύπαιθρο και προειδοποιεί μέσω σύντομου γραπτού μηνύματος τους βοσκούς σε περίπτωση που το κοπάδι τους δεχτεί επίθεση από λύκους. Το μυστικό βρίσκεται σε ένα ειδικό κολιέ που τοποθετείται στο λαιμό του κάθε προβάτου και το οποίο μετρά τον καρδιακό του παλμό.

 

«Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοιου είδους συσκευή δοκιμάζεται στην ύπαιθρο», δήλωσε ο βιολόγος Ζαν-Μαρκ Λαντρί όταν ρωτήθηκε από το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤS που παρακολούθησε το πείραμα.

 

H πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ένα ελβετικό ορεινό βοσκοτόπι όπου λυκόσκυλα από την Τσεχία με φίμωτρα, επιτέθηκαν σε ένα μικρό κοπάδι προβάτων την ώρα που οι επιστήμονες παρακολουθούσαν το πείραμα.

 

Νωρίτερα οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει στο θώρακα των δέκα προβάτων ένα λουρί και έναν καρδιομετρητή, για τον έλεγχο της διακύμανσης των καρδιακών σφυγμών λόγω του στρες που προκαλεί η επίθεση των λύκων.

 

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού των προβάτων πυροδοτούν ένα μηχανισμό που στέλνει ένα ισχυρό αποκρουστικό σήμα που απομακρύνει το λύκο, καθώς και ένα SMS στο βοσκό.

 

Σημειώνεται ότι οι πρώτες δομικές έδειξαν πως ο καρδιακός παλμός των προβάτων από τους 60-80 παλμούς κατά μέσο όρο ανά λεπτό, έφθασε τους 225 τη στιγμή της επίθεσης.

 

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου αναμένεται να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο του κολιέ και εντός του 2013 θα δοκιμαστεί στην Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Νορβηγία.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr