Πέθανε ο Νάνι Μπαλεστρίνι, σπουδαίος διανοητής και συγγραφέας σε ηλικία 84 ετών. 

 

«Με μεγάλη θλίψη μάθαμε σήμερα ότι ο Νάνι Μπαλεστρίνι έφυγε από τη ζωή», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram το ιταλικό περιοδικό τέχνης Artibune. «Ήταν ένας ποιητής, συγγραφέας, καλλιτέχνης και κεντρική φιγούρα του πολιτικού διαλόγου». Φίλοι και συνάδελφοι του στον εκδοτικό οίκο DeriveApprodi ήταν εκείνοι που γνωστοποίησαν τον θάνατο του Μπαλεστρίνι.

 

Ο Νάνι Μπαλεστρίνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1935 και δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα το 1953. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 συμμετείχε στην ίδρυση της λογοτεχνικής ομάδας "Gruppo 63" ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Tristano" δημοσιεύτηκε το 1964 από τον εκδοτικό οίκο Feltrinelli. Εμβληματικότερο έργο του θεωρείται το «Τα Θέλουμε Όλα» (1971), ένα βιβλίο-μανιφέστο για την Εποχή της Αμφισβήτησης. Έγινε επίσης γνωστός για την ακτιβιστική του δράση. 

 

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των περιοδικών "Il Verri", "Quindici", "Alfabeta" και "Zoooom" και δραστηριοποιήθηκε και στον χώρο των οπτικών τεχνών, κάνοντας πολλές εκθέσεις στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Το 1993 συμμετείχε και στην Μπιενάλε Βενετίας.

 

 

Το 1969 θα βρεθεί στο πλευρό του Τόνι Νέγκρι, ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης Potere Operaio (Εργατική Εξουσία) και από το 1973 θα συμμετέχει στην Autonomia Operaia (Εργατική Αυτονομία). Τον Απρίλιο του 1979 κατηγορήθηκε άδικα για συμμετοχή σε ανατρεπτική οργάνωση, ένοπλη συμμορία και 19 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και του Άλντο Μόρο. Για να αποφύγει την σκευωρία και τη σύλληψη, διέφυγε με σκι μέσα από τα Λευκά Όρη στη Γαλλία και επέστρεψε στην Ιταλία χρόνια αργότερα, το 1984, όταν η δίωξη εναντίον του είχε ακυρωθεί, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

 

«Kατά τη διάρκεια της παρουσίασης σε βιβλιοπωλείο μιας πόλης κοντά στη Νάπολη, γνώρισα τον πρωταγωνιστή του βιβλίου (σ.σ του βιβλίου "Σάντοκαν"), έναν νεαρό που έμενε σε κάποιο χωριό υπό την κυριαρχία της Καμόρα», θυμόταν, μιλώντας στη Lifo το 2017. «Μου αφηγήθηκε την ιστορία μιας οικογένειας της Καμόρα που μέσα σε λίγα χρόνια έθεσε υπό την εξουσία της ολόκληρη την περιοχή, ελέγχοντας όλες τις δραστηριότητες σε αυτήν, μέχρι να γίνει μία διεθνής οικονομική δύναμη. Εντυπωσιασμένος από την ιστορία του, αποφάσισα ότι έπρεπε να γράψω ένα βιβλίο βασισμένο σε αυτή. Συνάντησα ξανά τον νεαρό για να μου δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, συγκέντρωσα την απαραίτητη τεκμηρίωση και όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, έβγαλε στην επιφάνεια μία πραγματικότητα που εκείνη την εποχή ήταν άγνωστη».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr