Παπάγια και κατσίκα «θετικές» στον κορωνοϊό: Οργή και παραιτήσεις στην Τανζανία για τα «ελαττωματικά τεστ»

Παπάγια και κατσίκα «θετικές» στον κορωνοϊό: Οργή και παραιτήσεις στην Τανζανία για τα «ελαττωματικά τεστ» Facebook Twitter
Getty Images
0

Μια παπάγια, μια κατσίκα κι ένα ορτύκι βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στην Τανζανία, προκαλώντας την οργή του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι, ο οποίος κατηγόρησε για αναξιοπιστία τα εργαστήρια ελέγχου ενώ, αναφερόμενος στα εισαγόμενα κιτ εξετάσεων, έκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι».

«Εξοπλισμός ή άνθρωποι ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο και κάποιες φορές να υπονομευτούν. Που σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότητα τεχνικών λαθών ή προβλημάτων στα εισαγόμενα αυτά υλικά. Πιθανώς και οι τεχνικοί των εργαστηρίων ελέγχων παραπλανήθηκαν» τόνισε προ ημερών ο πρόεδρος της χώρας, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Προκειμένου να ελεγχθεί η αξιοπιστία των συγκεκριμένων κιτ εξετάσεων, ελέγχθηκαν μυστικά δείγματα από ζώα, φρούτα και καύσιμα. Τα δείγματα έφεραν παραπλανητικά ονόματα και ηλικίες ανθρώπων και εστάλησαν σε εργαστήριο για έλεγχο. Οι τεχνικοί του εργαστηρίου εκουσίως δεν ήταν ενημερωμένοι για την προέλευση των δειγμάτων.

Και παρότι ο έλεγχος σε λάδι αυτοκινήτου βγήκε αρνητικός, θετικά βρέθηκαν τα δείγματα μιας παπάγιας, μιας κατσίκας και ενός ορτυκού, με τον πρόεδρο Μαγκαφούλι να αναφέρει πως τα ελαττωματικά κιτ ίσως οδηγούσαν σε λανθασμένες διαγνώσεις κορωνοϊού σε ανθρώπους, εμφανίζοντάς τους θετικούς στον ιό χωρίς να είναι.

Λίγες ώρες μετά, ο επικεφαλής του εθνικού εργαστηρίου, υπεύθυνου για τα τεστ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη έχει σχηματιστεί ομάδα ειδικών για τον έλεγχο του εργαστηρίου όπου διενεργήθηκαν τα τεστ.

O επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής διέψευσε, πάντως, σήμερα τους ισχυρισμούς περί ελαττωματικών κιτ από τον πρόεδρο της Τανζανίας.

«Τα τεστ που χρησιμοποιεί η Τανζανία, γνωρίζουμε πως λειτουργούν πολύ καλά» τόνισε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ο John Nkengasong που γνωστοποίησε πως τα τεστ προμήθευσαν στη χώρα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Αφρικής από κοινού με το Ίδρυμα Τζακ Μα - μία οργάνωση που έχει ιδρύσει ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος. 

Η κυβέρνηση της Τανζανίας έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων τις τελευταίες εβδομάδες για τη διαχείριση και τη μυστικοπαθή προσέγγισή της στην πανδημία. Νωρίτερα εντός της εβδομάδες, κυκλοφόρησαν στα social media εικόνες από κηδείες που πραγματοποιούνταν τη νύχτα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τους εκτιβιστές να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη των πραγματικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στη χώρα.


Επίσης, πυρά πολιτών και αντιπολίτευσης δέχτηκε και ο πρόεδρος Μαγκαφούλι που τον Μάρτιο ενθάρρυνε τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε εκκλησίες και χώρους λατρείας, παρομοιάζοντας την πανδημία με τον σατάνα. Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα έστειλε αεροσκάφος στη Μαδαγασκάρη για να φέρει «θεραπευτικό για την Covid-19» ρόφημα από βότανα.

Μέχρι στιγμής, η χώρα της Αφρικής μετρά 16 θανάτους και 480 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες από Independent/Reuters/BBC/7news Australia

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM