Σε ελεύθερη πτώση η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη δημοκρατιών και φταίει ο Σαλβίνι

Σε ελεύθερη πτώση η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη δημοκρατιών και φταίει ο Σαλβίνι Facebook Twitter
0

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η θέση της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών, από τον Ιούνιο που πήραν την εξουσία στα χέρια τους οι «αντισυστημικοί» λαϊκιστές και η αντιμεταναστευτική άκρα δεξιά. 

Η χώρα κατρακύλησε από την 21η την προηγούμενη χρονιά στην 33η θέση της κατάταξης το 2018, αναφέρει έκθεση του The Economist Intelligence Unit.

Η ελεύθερη πτώση οφείλεται πρωτίστως στα μέτρα που προώθησε η Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι, υπουργού Εσωτερικών, αντιπροέδρου και ισχυρού άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης.

Το κόμμα του συμμάχησε για να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάγιο -- που πάντως μοιάζει να γλιτώνει από τα βέλη του EIU.

Η χώρα πάσχει από μια αίσθηση «βαθιάς διάψευσης των προσδοκιών ως προς τους πολιτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, αντανάκλαση της οποίας είναι η υποστήριξη προς τους "ισχυρούς άνδρες", που παρακάμπτουν τους πολιτικούς θεσμούς», εξηγεί το EIU.

Ο Σαλβίνι «χρησιμοποιεί συχνά ρητορική εναντίον των ξένων» συλλήβδην, ενώ τάσσεται υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης των Ρομά που κάνουν καταλήψεις σε ακίνητα, παρά τις καταδίκες της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπενθυμίζει.

Εξάλλου η Ιταλία επικρίθηκε από τη νέα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρο της Χιλής, ήδη από την πρώτη της ομιλία όταν ανέλαβε το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.

Καταγγέλλοντας πάνω απ' όλα την απόφαση που πήρε ο Σαλβίνι να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες, η Μπατσελέτ ανήγγειλε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Ιταλία για να μελετηθεί η «μεγάλη αύξηση» των «κρουσμάτων βίας και ρατσισμού εναντίον των μεταναστών, των προσώπων αφρικανικής καταγωγής και των Ρομά».

«Όλα αυτά συμβάλλουν στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες», τονίζει η έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προφασίζεται διάφορους κινδύνους για να επιβάλλει την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων. Έτσι, ο νόμος για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που προώθησε ο Σαλβίνι και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο μεταξύ άλλων κατάργησε τις ανθρωπιστικές άδειες παραμονής οι οποίες χορηγούνταν σε ευάλωτους μετανάστες, κυρίως οικογένειες και μόνες γυναίκες με παιδιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM