Πήρε τη ζωή στα χέρια της

Πήρε τη ζωή στα χέρια της Facebook Twitter
0

Το καινούργιο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη Πήρε τη ζωή στα χέρια της, που μόλις ξεκίνησε στη μικρή σκηνή του Ελληνικού Κόσμου, θα μπορούσε να είναι μια μίνι τηλεοπτική σειρά, με «μοδάτους» ήρωες και προ κρίσης life style - ή, έστω, παράσταση σε κάποιο από τα εμπορικά θέατρα του κέντρου, όπου γνωρίζεις τι περίπου θα δεις: δημοφιλείς ηθοποιούς να κολακεύουν με το αζημίωτο τον ναρκισσισμό τους. Είναι -ας μου επιτραπεί να μην ανήκω στην πλειονότητα όσων εκθείασαν τις αρετές έργων, όπως το Γάλα ή το Καλιφόρνια Ντρίμινγκ- σαφώς πιο αδύνατο από τα προηγούμενά του.

Δείτε τα πρόσωπα: ένας συγγραφέας σε κρίση, η γυναίκα του, μια διαφημίστρια που προσπαθεί ανεπιτυχώς να διακρίνει πού ακριβώς είναι η δική της ευθύνη στην ανήθικη λειτουργία της αγοράς, ένας ψυχοθεραπευτής που αντιμετωπίζει το προσωπικό δράμα όσων καταφεύγουν στη βοήθειά του ως υλικό για τη διατριβή του, και μία γυναίκα (εξαδέλφη της διαφημίστριας) που προσπαθεί να βρει νόημα στη ζωή μετά το διαζύγιό της, μέσα από τον έρωτά της για τον (ως άνω) ψυχαναλυτή της. Στο δελτίο Τύπου διαβάζουμε ότι οι τρεις πρώτοι εκπροσωπούν τον κόσμο της Τέχνης, τον κόσμο της Επικοινωνίας (έτσι αποκαλείται ο χώρος της διαφήμισης) και τον κόσμο της Επιστήμης. Εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού ένας οποιοσδήποτε συγγραφέας δεν μπορεί παρά να εκπροσωπεί τον εαυτό του, η διαφήμιση είναι πιο κοντά στην προπαγάνδα παρά στην επικοινωνία και η ψυχοθεραπεία δεν είναι επιστήμη.

Τα κλισέ περισσεύουν: ο συγγραφέας είναι ενοχλητικά ανασφαλής, ερμητικά κλεισμένος στον κόσμο του, ανίκανος να μοιραστεί και ν’ απολαύσει την καθημερινότητα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς για το αν μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικό παρμένο από την πραγματική ζωή στο έργο του, ακόμη κι αν αυτό εκθέτει ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.

Ο ψυχαναλυτής της ιστορίας είναι, με διαφορετικό τρόπο, εξίσου ψυχρός και αδιάφορος, περίκλειστος σε ωραίες θεωρίες που περισσότερο γοητεύουν τον ίδιο παρά βοηθούν στην θεραπεία των «ασθενών». Η διαφημίστρια είναι έξυπνη, έχει διάθεση να καταλάβει και να βοηθήσει τους άλλους, αλλά στην πορεία αποδεικνύεται εξίσου αντιπαθής: μια γυναίκα που αναγνωρίζει τις ηθικές αδυναμίες της δουλειάς της, κάνει την αυτοκριτική της, αλλά τελικά δίνει τα μέιλ της ξαδέλφης της στο άνδρα της για να τα χρησιμοποιήσει στο καινούργιο έργο του. 

Και οι τρεις εκμεταλλεύονται το μόνο ανθρώπινο πλάσμα που μοιάζει ζωντανό, τη γυναίκα-χωρίς-ιδιότητα που προσπαθεί να σωθεί μέσα από τον κρυφό έρωτά της, οδηγώντας την τελικά στην αυτοκτονία. Σχηματικά πρόσωπα και σχέσεις, αφελείς αντιθέσεις και διλήμματα συνθέτουν ένα εργάκι που θα ’θελε να θυμίζει Νόελ Κάουαρντ και Γούντι Άλεν. Μάταια.

Οι δραματουργικές αδυναμίες του Πήρε τη ζωή στα χέρια της αποκαλύπτονται ακόμα πιο «δραματικές» υπό το φως της τρέχουσας πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής συνθήκης. Σε ποιους από το δυνάμει κοινό απευθύνεται το συγκεκριμένο έργο; Η διαδρομή από το πνιγμένο στα δακρυγόνα κέντρο της πόλης της περασμένης Κυριακής προς το απομακρυσμένο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου ήταν σαν ταξίδι σε άλλη διάσταση του χωροχρόνου. Εδώ όλα είναι ήσυχα, εντάξει, ο εκσυγχρονισμός προχωρεί μια χαρά, ο πολιτισμός είναι το καλύτερο άλλοθι, οι ηθοποιοί κάνουν τη δουλειά τους και οι θεατές ήρεμοι παρακολουθούν μία δραματική αισθηματική κομεντί αγγλοσαξωνικών επιρροών, τοποθετημένη στην Ψωροκώσταινα.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης ενίσχυσε αυτή την εντύπωση. Ένα μουσικό θέμα, απ’ αυτά τα ωραία που εύκολα γράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης, εισάγει, δένει, κλείνει τη σκηνική πράξη. Το σκηνικό της Έλενας Χριστούλη χωρίζεται σε δύο χώρους: το μινιμαλιστικής αισθητικής γραφείο του ψυχοθεραπευτή και το ανάλογης όψης καθιστικό του συγγραφέα και της διαφημίστριας. Ένα κατακόκκινο κουβούκλιο γίνεται το «μυαλό» της ερωτευμένης γυναίκας, ο χώρος δηλαδή που η Υρώ Μανέ τολμά να εκφράσει όλα αυτά τα λυρικά που αισθάνεται και σκέφτεται (την ίδια στιγμή, η τηλεοπτική περσόνα της ηθοποιού εκδικείται). Και δεν μπορώ να μη σχολιάσω τα ρούχα της. Από το πρώτο σύνολο, όπου ρούχα-τσάντα-παπούτσι είναι στον ίδιο ή παραπλήσιο χρωματικό τόνο, δίνοντας έναν αέρα χαζής νεόπλουτης στην ηρωίδα, έως το λευκό νυχτικό της σκηνή της αυτοχειρίας, βγάζουν μάτι για τις φιλοδοξίες της παράστασης.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί ερμηνεύουν φιλότιμα τους ρόλους τους, γνωρίζοντας (οι ηθοποιοί πάντα ξέρουν εκ των προτέρων αν το έργο ή η παράσταση στην οποία συμμετέχουν αξίζει…) ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν πέρα από το σημείο που το ίδιο το έργο οδηγεί.

Μακάρι να διαψευστώ και το θέατρο του Βασίλη Κατσικονούρη να είναι αυτό που θα ανανεώσει την ελληνική θεατρική γραφή του 21ου αιώνα. Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής δείγματα, είναι μάλλον περιορισμένα αυτά που μπορούμε να περιμένουμε από την ωρίμανση του ταλέντου του.

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ