Η τέχνη είναι ένα εργαλείο

Η τέχνη είναι ένα εργαλείο Facebook Twitter
0

Είναι γνωστό ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο δημιουργό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο, κινηματογραφιστή, ενίοτε και φωτιστή, με σπουδαίες δουλειές στο θέατρο [Μορφές από το έργο του Βιζυηνού, Λίγο απ' όλα (Καραγκιόζης), Άσμα ασμάτων] αλλά και στο σινεμά (Το δέντρο που πληγώναμε και Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων). Τελευταία του δημιουργία είναι η θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του έργου του Θωμά Ψύρρα Μαράν Αθά στο θέατρο Μεταξουργείο, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και με μοναδική ερμηνεύτρια τη Γιασεμή Κηλαηδόνη. Πρόκειται για την ιστορία ενός 90χρονου μοναχού, ο οποίος μετά από 65 χρόνια σιωπής εξομολογείται τη ζωή του. Ο θεατής, μέσα από αυτή την εξιστόρηση, παρακολουθεί κι άλλους χαρακτήρες να αναδύονται από τη μνήμη του. Συνολικά 19 πρόσωπα ερμηνεύει η Γιασεμή Κηλαηδόνη σε μια γλώσσα ιδιότυπη, μια μείξη διαλέκτων της Θεσσαλίας με τον λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Γεώργιου Βιζυηνού.

Πώς έφτασε στα χέρια σας το βιβλίο του Θωμά Ψύρρα και πώς καταλήξατε να το διασκευάζετε για το θέατρο;

Ήτανε μια πρόταση που μου έγινε από τη Γιασεμή Κηλαηδόνη. Αυτή είχε και το βιβλίο και τη σκέψη να γίνει θεατρικό. Μόλις βρήκα χρόνο λοιπόν κάθισα και σε ένα διάστημα αρκετών μηνών έκανα αυτήν τη δουλειά.

Αυτό, πάντως, είναι κάτι που συνηθίζετε, δηλαδή να διασκευάζετε λογοτεχνικά έργα ή κείμενα που δεν είχαν προοριστεί για τη θεατρική σκηνή. Για ποιον λόγο;

Είναι μια ανάγκη που προκύπτει, διότι ενώ στη λογοτεχνία προσλαμβάνει κανείς με τη δική του φαντασία το κείμενο, το θέατρο μας δίνει τη δυνατότητα να αποκαλύπτονται οι πίσω πλευρές του κειμένου και έτσι να μας φανερώνεται κυρίως η ουσία του. Οι χαρακτήρες βγαίνουν πιο ανάγλυφοι και έτσι αυτή η αίσθηση που εισπράττει κανείς προσωπικά, στο θέατρο την εισπράττει συλλογικά μέσα σε έναν κοινό χώρο. Όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι με κοινούς κώδικες επικοινωνίας η συγκίνηση πολλαπλασιάζεται. Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να ξεγελαστεί από τη συναισθηματική του φόρτιση ή από την προσωπική του κατάσταση, αλλά ο συλλογικός κώδικας που δημιουργείται μέσα σε έναν χώρο είναι αλάθητος.


Άλλη η διαδικασία της ανάγνωσης και άλλη αυτή της θέασης ενός θεατρικού έργου, υποθέτω.

Υπάρχουν λογοτεχνικά έργα που είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να γίνουν παραστάσεις, ωστόσο υπάρχουν κείμενα που μας δίνουν τη δυνατότητα να το κάνουμε.

Ποιο είναι το νόημα της φράσης Μαράν Αθά, που σημαίνει ο Κύριος πλησιάζει;

Αρχικά μπορεί να το εκλάβει κανείς ως μια απειλή τιμωρίας - η τιμωρία του Θεού όταν απομακρύνεσαι από αυτόν. Στην ουσία, όμως, αυτό που προκύπτει μέσα από μια βαθύτερη ανάγνωση του έργου είναι ότι το «Μαράν Αθά» είναι μια προειδοποίηση για το γεγονός ότι κρίνεσαι όχι τόσο γι' αυτά που έπραξες, αλλά γι' αυτά που δεν τόλμησες να κάνεις. Είναι ουσιαστικά ένας καθρέφτης που σε βάζει απέναντι στο θέμα της βούλησης, που είναι πάρα πολύ παλιό αλλά και πάντα καινούργιο. Επίσης, θέτει το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης. Με αυτή την έννοια το έργο ξεφεύγει από την ηθογραφία και μπαίνει σε θέματα τα οποία μας αφορούν καθημερινά.

Η ηθογραφία και η ελληνική παράδοση, βέβαια, είναι κάτι που σας απασχολεί και αυτό φαίνεται από όλες σας τις δουλειές.

Ασφαλώς, το θέμα της ηθογραφίας με απασχολεί και δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία. Ο τρόπος που προσπαθώ να αντιμετωπίσω όμως αυτό που ονομάζεται παράδοση στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που παράγει νοσταλγία. Η παράδοση με ενδιαφέρει ως ένα υπόβαθρο το οποίο είναι ένα δοχείο γνώσης όπου βρίσκεις στοιχεία για να τροχίσεις τη σκέψη σου και να επανατοποθετηθείς στην πραγματικότητα. Η τέχνη δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μια ανάγκη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα και το χάος της καθημερινότητας και της ζωής. Μας δίνει μέτρο, ουσία, περιεχόμενο και μέθοδο για να μπορούμε να δοκιμαζόμαστε. Επομένως είναι ένα εργαλείο η τέχνη.

Πόσο δύσκολο ήταν να δουλέψετε με τη Γιασεμή Κηλαηδόνη σε μια γλώσσα τόσο δύσκολη;

Ήμουν απόλυτα τυχερός που έκανα αυτήν τη δουλειά με τη Γιασεμή. Τη θεωρώ πολύ μεγάλη ηθοποιό. Ήταν όντως δύσκολη υπόθεση, αλλά η Γιασεμή το δούλεψε και έκανε πολλές προσωπικές υπερβάσεις. Όταν τέλειωσε αυτό που λέγεται συνεργασία και διδασκαλία, ξαφνικά είδα μια ηθοποιό να παίζει στο θέατρο και είχα την αίσθηση ότι με διδάσκει πλέον, δεν τη διδάσκω εγώ. Αυτός ο τρόπος δουλειάς είναι σπάνιος και προσωπικά με συγκινεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ