Ελαιόλαδο, το ευεργετικό: Νέα έρευνα για τα οφέλη στην καρδιά

Ελαιόλαδο, το ευεργετικό: Νέα έρευνα για τα οφέλη στην καρδιά Facebook Twitter
H χρήση ελαιόλαδου στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε ποσοστό 7% σε σχέση με τη μαργαρίνη ή τη μαγιονέζα.
0

Τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και γενικότερα της Μεσογειακής διατροφής, επιβεβαιώνει νέα αμερικανική έρευνα.

Λαχανικά, φρούτα, ψάρι και ελαιόλαδο ενισχύουν τα οστά, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και μεώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη, υψηλής χολιστερίνης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η χρήση ελαιόλαδου στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε ποσοστό 7% σε σχέση με τη μαργαρίνη ή τη μαγιονέζα.

Οσοι καταναλώνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου, μάλιστα, πάνω από επτά γραμμάρια ή μισή κουταλιά την ημέρα, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 21% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, το ελαιόλαδο, δε μοιάζει να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη, το βούτυρο ή τη μαγιονέζα με ελαιόλαδο, αντί να το προσθέσετε μαζί με άλλα ζωικά ή φυτικά λίπη στην υπάρχουσα δίαιτα. Το σημαντικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά με ελαιόλαδο, περιορίζοντας έτσι τη χοληστερίνη», επισημαίνει ο δρ Φρανκ Χου, επικεφαλής της έδρας διαιτολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Τα δεδομένα της έρευνας του δρ. Χου είχαν επιβεβαιωθεί σε μελέτη του 2013 μεταξύ 7.000 ατόμων, που είχε δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για διάστημα πέντε ετών, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα η κατανάλωση ελαιόλαδου συνέβαλε στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και όχι το απλό ελαιόλαδο παράγει το μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους μεταξύ ελαίων στο τηγάνισμα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2018.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το έλαιο καρύδας ενώ το έλαιο «κανόλα», που είναι το δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ, χαρακτηρίσθηκε ως το πιο βλαβερό στο τηγάνισμα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Χάρβαρντ συστήνουν τη χρήση ελαιολάδου σε σαλάτες, αλλά και σάλτσες μακαρονιών, όπως είναι το ιταλικό «πέστο», καθώς και για «σοτάρισμα» λαχανικών, τηγάνισμα σολομού και άλλων ψαριών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM