Προσφυγικό: Οι αντιδράσεις των κομμάτων - Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Προσφυγικό: Οι αντιδράσεις των κομμάτων - Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
1

Σωρεία αντιδράσεων στα πολιτικά κόμματα έχουν προκαλέσει οι νέες ανακοινώσεις της Τουρκίας περί απελευθέρωσης των συνόρων, αλλά η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου»

Να ζητήσει άμεσα η κυβέρνηση την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δεδομένου ότι η "έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και γι' αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία", ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έπειτα από πολύωρη σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει "τεράστιες" ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή "δραματική κατάσταση στα νησιά" και την καλεί να ακολουθήσει το σχέδιο που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη "έστω και τώρα να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου".

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου". Προσθέτει δε ότι "η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα" και πως "ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να ασχοληθούν με την ουσία και την εξεύρεση λύσεων".

ΚΙΝΑΛ: «Κατάρρευση κοινής δήλωσης Ε.Ε-Τουρκίας

Την ανησυχία του με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

«Οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά. Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: «Γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων»

 

«Η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Συρία και τη Ρωσία, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης, αλλά και τα κύματα των ξεριζωμένων», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις εξελίξεις στη Β. Συρία και τις δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων για τις προσφυγικές ροές».

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις και ο διαμελισμός χωρών, που πυροδοτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, είναι η βασική αιτία των προσφυγικών ροών. Όσοι αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα συμβάλλουν στα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια, που παίζονται στις πλάτες των προσφύγων και των λαών της περιοχής, σαν κι αυτά που επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν», καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος.

ΜέΡΑ 25: «Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της» 

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει στη γραμμή του κ. Τσίπρα αποδεχόμενη μια κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Ο κ. Κριθαρίδης καλεί την κυβέρνηση να «σταματήσει επιτέλους αυτή η άνευ όρων υποταγή στο Ιερατείο του Βερολίνου και των Βρυξελλών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο χάος».

Επικρίσεις διατυπώνει και κατά του προέδρου της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ερντογάν είναι εμφανές ότι είναι αφερέγγυος -πέρα από επικίνδυνος ακόμα και για τον ίδιο του τον λαό- και η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα.

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα σύνορα

 

«Η απειλή της Τουρκίας ότι θα ανοίξει τα σύνορά της, για να έρθουν εδώ και άλλοι λαθρομετανάστες, πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους την κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας, να μην εμποδίζει στο εξής μετανάστες ή πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Τα σύνορα πρέπει να κλείσουν και να δοθεί εντολή σε ναυτικές δυνάμεις και Λιμενικό να προχωρούν σε pushback. Να μην επιτρέπουν σε κανέναν να εισέλθει στην χώρα. Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να κάνει τον θεατή», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Από τις λίγες φορές που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έχει ρεαλισμό και μέτρο.Νομίζω θα έπρεπε ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ να συμφωνήσουν και να κινητοποιήσουν και τον ελληνικό λαό, ώστε ενωμένος να την υποστηρίξει. Όχι κινητοποιήσεις μόνο για μικροπολιτικούς σκοπούς. Η ΕΕ οφείλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ΤΩΡΑ, ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.