«Ούτε ένας φόνος ακόμη»: Δεκάδες γυναίκες διαμαρτύρονται για τις γυναικοκτονίες στο Μεξικό

«Ούτε ένας φόνος ακόμη»: Δεκάδες γυναίκες διαμαρτύρονται για τις γυναικοκτονίες στο Μεξικό Facebook Twitter
0

Δεκάδες γυναίκες στο Μεξικό διαμαρτυρήθηκαν για τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών και των περιστατικών βίας κατά των γυναικών. 

Φωνάζοντας το σύνθημα «ούτε ένας φόνος ακόμη» και ρίχνοντας κόκκινη μπογιά στην είσοδο, όπου έγραψαν, επίσης, τη φράση «κράτος γυναικοκτονιών», ακτιβίστριες κατέκλυσαν σήμερα τον χώρο έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Η διαδήλωση, ανήμερα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, πραγματοποιήθηκε ενώ η χώρα παραμένει σοκαρισμένη από την άγρια δολοφονία της 25χρονης Ινγκρίντ Εσκαμίλα στην πόλη του Μεξικού και τη δημοσίευση φωτογραφιών από το ακρωτηριασμένο σώμα της στις εφημερίδες.

Μια διαδηλώτρια έγραψε με ροζ σπρέι «Ίνγκριντ» σε μια άλλη είσοδο του προεδρικού μεγάρου, ως φόρο τιμής στην 25χρονη κοπέλα. Πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι ο θάνατός της είναι απλά το τελευταία παράδειγμα ενός κύματος βίαιων δολοφονιών γυναικών.

«Σε μια χώρα όπου κάθε μέρα διαπράττονται 10 γυναικοκτονίες, είναι αναξιοπρεπές να θεωρούμαστε εφιάλτης από τα ΜΜΕ, την κοινωνία και την κυβέρνηση... Σήμερα, θέλουμε να διατρανώσουμε ότι δεν είμαστε απλά θυμωμένες. Είμαστε εξοργισμένες!» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μία διαδηλώτρια, που φορούσε κουκούλα, καθώς ήθελε να διαφυλάξει την ανωνυμία της.

«Ούτε ένας φόνος ακόμη»: Δεκάδες γυναίκες διαμαρτύρονται για τις γυναικοκτονίες στο Μεξικό Facebook Twitter
«Ούτε ένας φόνος ακόμη»: Δεκάδες γυναίκες διαμαρτύρονται για τις γυναικοκτονίες στο Μεξικό Facebook Twitter

«Δεν είναι απλά η Ίνγκριντ. Διαπράττονται χιλιάδες γυναικοκτονίες» είπε η Λίλια Φλορένσιο Γκερέρο, η κόρη της οποίας δολοφονήθηκε το 2017. Η γυναίκα ζήτησε από τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που βρισκόταν εντός του μεγάρου, να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη βία. Άλλες γυναίκες έγραψαν συνθήματα όπως «μας σκοτώνουν» στους τοίχους του κτιρίου.

«Ούτε ένας φόνος ακόμη»: Δεκάδες γυναίκες διαμαρτύρονται για τις γυναικοκτονίες στο Μεξικό Facebook Twitter

Εντός του προεδρικού μεγάρου, ο πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τις ακτιβίστριες κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί. «Δεν βάζω το κεφάλι μου στην άμμο... Η κυβέρνηση, που εκπροσωπώ, θα φροντίζει πάντα να εγγυάται την ασφάλεια των γυναικών» επισήμανε, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει κάτι πιο συγκεκριμένο. «Τάσσομαι απόλυτα κατά του ανδρικού σωβινισμού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» συμπλήρωσε διαβεβαιώνοντας: «Δεν αποφεύγω τις ευθύνες μου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / ΗΠΑ: Πρωτοφανείς πλημμύρες στην Ουάσινγκτον - Έως και 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να εκκενώσουν τα σπίτια τους

Μετά από δύο ημέρες έντονων φαινομένων, η αμερικάνικη ΕΜΥ προειδοποιεί για 10 έως 20 εκατοστά βροχής - Ανησυχητική η κατάσταση στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM