Χρυσοχοΐδης για ταυτότητες: Πολλαπλά ατελής ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ - «Είχα τρεις καταγγελίες»

Χρυσοχοΐδης για ταυτότητες: Πολλαπλά ατελής ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ - «Είχα τρεις καταγγελίες» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Πολλαπλά ατελή χαρακτήρισε το διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «αστυνομική βία και την αύξηση της εγκληματικότητας».


Εξηγώντας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κλπ) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% - 0,7% στο ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κάρτα θα είναι ακριβότερη. Είναι ψέμα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης: Δέκα ευρώ ήταν το κόστος για τον πολίτη, δέκα θα είναι και τώρα.

Ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο. Όμως ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και 30 εκατ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρα το τελικό ποσό είναι το ίδιο, επισήμανε.

Ότι η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος. Όμως και στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε πρόβλεψη για έγχρωμη φωτογραφία μετά από πέντε χρόνια. Τώρα την προβλέπει από την αρχή.

Ότι οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι λόγω της έγχρωμης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν 25 εταιρίες στον πρώτο διαγωνισμό και 25, οι ίδιες, είναι και στο δεύτερο διαγωνισμό.

Ότι γνωμοδότησε το ΣτΕ αρνητικά για την «ψηφιακή διακυβέρνηση». Όμως η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και ψήφισε σχετικό νόμο.

Ότι είναι πιο αδύναμη από άποψη ασφαλείας η έγχρωμη φωτογραφία. Αυτό δεν ισχύει.

Όσο για το εάν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα λόγω επαναπροκήρυξης διαγωνισμού, να εκδώσει τις ταυτότητες έγκαιρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ο κανονισμός της ενίσχυσης ασφάλειας ταυτοτήτων ορίζει ότι η εφαρμογή ξεκινά 2/8/2021, και ότι θα τελειώσει 3/8/2026.

Όσοι δεν βιάστηκαν τότε υπέρ του πολίτη, βιάζονται τώρα με έωλες κατηγορίες, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Απαντώντας στο κεντρικό θέμα της επερώτησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η ασφάλεια αποτελεί πυλώνα δικαίου για την κυβέρνηση, οδηγεί την ΕΛΑΣ στην αποστολή της και δεν ανέχεται τις υπερβάσεις της. Αναφερόμενος μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σημείωσε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης στην ασφάλεια.


Όσο για τα περιστατικά βίας που ονοματίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτησή τους, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι, «πλέον δεν έχουμε fake news νιους αλλά fake stories, σενάρια ολόκληρα, που σκαρφίζονται ορισμένοι". Από τα 11 περιστατικά που αναφέρονται μόνο σε δύο έχουμε περιστατικά υπέρβασης και αυτά ελέγχονται είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι εάν κάποιοι (αστυνομικοί) δεν είναι σε θέση να κρατήσουν το στόμα ή τα χέρια τους τότε θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Επικαλείστε ανύπαρκτη έξαρση αστυνομικής βίας και δεν μιλάτε για τη βία κατά της αστυνομίας. Τριάντα εργαζόμενα παιδιά είναι στα νοσοκομεία «από πλημελληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ» ανέφερε.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε αήθη τα λεγόμενα του κ. Χρυσοχοϊδη για τα όσα βρήκε, καλώντας τον να δώσει στη δημοσιότητα τις καταγγελίες. «Σας παρακολουθούμε πολύ στενά διότι δεν σας εμπιστευόμαστε ούτε πολιτικά ούτε προσωπικά», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM