Συνάντηση Δένδια - Ντι Μάιο: Οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας, EastMed και Λιβύη στο επίκεντρο

Συνάντηση Δένδια - Ντι Μάιο: Οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας, EastMed και Λιβύη στο επίκεντρο Facebook Twitter
0

Η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, ο αγωγός Eastmed αλλά και το μνημόνιο ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο

Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τον αγωγό Eastmed ως ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος ενώ καταδίκασαν με σαφήνεια το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. «Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα συμφώνησαν στην ταχεία οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Ιταλίας.  Η επόμενη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων σχετικά με την ΑΟΖ θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ μετά την Ιταλία ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί τη Μάλτα, την Αλγερία και την Τυνησία.


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ιταλίας

 

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και θέματα μετανάστευσης, την κρίση της Λιβύης, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακά ζητήματα. Όσον αφορά τη μετανάστευση, οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος των οποίων  θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για δίκαιες και δομικές λύσεις, κατάλληλες για την πρόληψη και την κατάλληλη διαχείριση των ροών που μπορεί να προκύψουν από την αστάθεια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ένωση.


Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που συνδέονται με την ενέργεια, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη γενική αρχή ότι μόνο με πραγματική και καλόπιστη συνεργασία οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής. Ως εκ τούτου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, και με την ιδιότητά τους ως ιδρυτικά μέλη του East Med Gas Forum, και ως μέρη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σε αυτό το ευρύτερο σενάριο, και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ομοίως, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους.


Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν επίσης ότι το Memorandum που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες (Δεκέμβριος 2019). Μόνο μέσω μίας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM