H Κύπρος στέλνει στο Ισραήλ πρόταση για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη

H Κύπρος στέλνει στο Ισραήλ πρόταση για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη Facebook Twitter
0

Πρόταση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, θα στείλει στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης για παιδιά από ειδικά σχολεία, που πραγματοποιήθηκε στην Άλασσα, η κυβέρνηση είχε ειδική συζήτηση με την ισραηλινή αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου "και τις επόμενες δύο-τρεις βδομάδες θα αποσταλεί από την πλευρά μας πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη".

Ερωτηθείς για την κρίση στην περιοχή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις.

«Είναι μια εξέλιξη η οποία θεωρώ ότι επιβαρύνει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια εξέλιξη η οποία δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει εσωτερικά την Κύπρο. Η Κύπρος δεν ανησυχεί από οποιοδήποτε αντίποινο. Παρόλα ταύτα, όπως ήδη γνωρίζετε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει δώσει οδηγίες για αυξημένα μέτρα, ιδιαίτερα για χώρους που αφορούν συμφέροντα κάποιων ξένων χωρών που πιθανόν να είναι στους στόχους αντιποίνων. Ως Κύπρος δεν έχουμε καμιά ανησυχία για οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να ληφθούν ως αντίποινα», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η Συμφωνία για τον αγωγό EastMed δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ΄επανάληψη επιβεβαιώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Αυτό το έχει δηλώσει και στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά το έχει επαναλάβει εκ τότε πάρα πολλές φορές. Επαναβεβαιώνουμε την προθυμία μας και την ετοιμότητα μας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο Εκπρόσωπος.Ανέφερε πως η υπογραφή της τριμερούς Συμφωνίας για τον EastMed «όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε, αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι μπορεί να υποβοηθήσει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συμμετέχει στον EastMed είναι ευπρόσδεκτη. Οι τρεις ηγέτες κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας είχαν ξεκαθαρίσει αυτά τα πράγματα και εμείς απλώς τα επαναλαμβάνουμε, ανέφερε. Ερωτηθείς αν γίνονται κάποια βήματα από πλευράς Κυβέρνησης για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε αυτό το στάδιο δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναμονής. Όπως γνωρίζετε η άλλη πλευρά δεν είναι έτοιμη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Θα πρέπει να αναμένουμε την Άνοιξη αυτού του έτους και ευελπιστούμε ότι μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για τη σύγκληση μιας πενταμερούς και στη συνέχεια μιας συζήτησης , αντιλαμβάνεστε, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο ΚΕ.

Κληθείς να πει τι αναμένουμε σε σχέση με τα ενεργειακά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης έχει αναφέρει, αναμένονται νέες γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε κάποια αποτελέσματα τα οποία αμέσως θα ανακοινώσουμε".

Σε αυτό το στάδιο, είπε, για το θέμα που έχει εγερθεί για το κοίτασμα Αφροδίτη είχαμε ειδική συζήτηση με την ισραηλινή αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, και τις επόμενες δύο-τρεις βδομάδες θα αποσταλεί από την πλευρά μας πρόταση προς το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλική κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία αφορά το σχέδιο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών ύψους 43,8 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο για να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει το έλλειμμα
LIFO NEWSROOM