Χιλή: Ευρύ ανασχηματισμό και τερματισμό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ανήγγειλε ο Πινιέρα

Χιλή: Ευρύ ανασχηματισμό και τερματισμό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ανήγγειλε ο Πινιέρα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησής του μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, δήλωσε σε διαγγέλμά του προς τους πολίτες που μεταδόθηκε απευθείας χθες Σάββατο.

Εξήγησε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις «νέες απαιτήσεις» που προέκυψαν από την κοινωνική κρίση η οποία εκδηλώθηκε αυτόν τον μήνα, ενώ διαβεβαίωσε επίσης πως σκοπός του είναι να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, «εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες». Προχθές Παρασκευή, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες απαίτησαν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε μια ειρηνική διαδήλωση στο Σαντιάγο. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αξίωσαν επίσης την παραίτηση του συντηρητικού προέδρου.

Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε από πυρά αστυνομικών και στρατιωτικών, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν τη 18η Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 7.000 συνελήφθησαν. Οι ζημίες που έχει προκαλέσει η κοινωνική κρίση, η πιο σοβαρή των τελευταίων τριών δεκαετιών, στις επιχειρήσεις στη Χιλή υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Πινιέρα ακύρωσε το μέτρο που αποτέλεσε την αφορμή των επεισοδίων, την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι πολίτες, ειδικότερα αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξήγγειλε ακόμη ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη Χιλή, όπου το χάσμα των ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα βαθύ.

Οι κινητοποιήσεις ωστόσο συνεχίστηκαν, με τους διαδηλωτές να χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανήγγειλε ανεπαρκή και να προβάλλουν διάφορα αιτήματα, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων — που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας — στους στρατώνες.

Ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αύριο Δευτέρα για να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων εξαίρεσης. Στη χώρα αναμένεται επίσης αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM