Χιλή :Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαντιάγο - Χάος από τα επεισόδια για την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό

Χιλή :Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαντιάγο - Χάος από τα επεισόδια για την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό Facebook Twitter
1

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το Σαντιάγο, ο πρόεδρος της Χιλής μετά από τα επεισόδια και τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν λόγω της αύξησης του εισιτηρίου του μετρό.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Χιλής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαντιάγο το βράδυ της Παρασκευής και ανέθεσε σε στρατιωτικό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια μετά μια ημέρα πλιάτσικου, εμπρησμών και συγκρούσεων με την αστυνομία λόγω της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό.

Χιλή :Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαντιάγο - Χάος από τα επεισόδια για την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό Facebook Twitter
EPA

«Κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, για τον σκοπό αυτό, όρισα τον υποστράτηγο Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο επικεφαλής της εθνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Σεμπαστιάν σε μήνυμα στο προεδρικό μέγαρο.  Μερικές ώρες νωρίτερα το Σαντιάγο έγινε τόπος βίαιων συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των δημοσίων συγκοινωνιών. Οι ταραχές ανάγκασαν τις αρχές να αποκλείσουν όλους τους σταθμούς του μετρό.

Πριν κλείσουν οι σταθμοί, οι εκκλήσεις πλήθαιναν προς το επιβατικό κοινό να μπει στα τραίνα χωρίς εισιτήριο, για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, που από 800 πέσος αυξήθηκε στα 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, μετά μια ήδη πρώτη αύξηση κατά 20 πέσος τον περασμένο Ιανουάριο.

«Όλο το δίκτυο έκλεισε λόγω των ταραχών και των καταστροφών που δεν επιτρέπουν ούτε τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους», ανακοίνωσε μέσω Twitter η διαχειρίστρια εταιρία του μετρό μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, που είναι 164, όπου πολλές μπάρες και πύλες στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων καταστράφηκαν.

Το μετρό του Σαντιάγο, το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική, θα μείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο και ίσως ανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πεζοί στο σπίτι τους, μερικές φορές διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, κάτι που προκάλεσε σκηνές χάους και απελπισίας. Σε διάφορα μέρη της πόλης, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων κατά τις οδομαχίες αυτές που ξέσπασαν έπειτα από πολύ καιρό στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Χιλή :Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαντιάγο - Χάος από τα επεισόδια για την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό Facebook Twitter
EPA

Ο πρόεδρος Πινιέρα αποκάλεσε τους διαδηλωτές «παραβατικούς». «Αυτή η επιθυμία να σπάσουν τα πάντα δεν είναι διαμαρτυρία, είναι έγκλημα», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Την Πέμπτη, 133 άτομα συνελήφθησαν για ζημιές μέσα στους σταθμούς του μετρό, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 400 έως 500 εκατομμύρια πέσος (630.000 ευρώ).

Οι δημόσιες συγκοινωνίες χρησιμοποιούνται παρά πολύ στο Σαντιάγο, μια πόλη με μεγάλη ρύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters / dpa

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Αναμενόμενο είναι. Δε γίνεται να πληρώνουν οι πολίτες μιας χώρας για τα πάντα ώστε να βγάλουν κάτι λίγοι, ήδη πλούσιοι, παραπάνω λεφτά. Ο κόσμος αγανακτεί κάποια στιγμή κι είναι λογικό.