Ψήφος αποδήμων: «Ναι» από Γεννηματά - «Όχι» από Τσίπρα

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» από Γεννηματά - «Όχι» από Τσίπρα Facebook Twitter
2

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν».Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Ναι από το ΚΙΝΑΛ

 

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη «ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η κ. Γεννηματά, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ

Πολιτική / Λίνα Μενδώνη για Βασιλίσσης Όλγας: «Ο Χάρης Δούκας δηλώνει υπερήφανος για ένα έργο που πολέμησε»

«O Χάρης Δούκας όχι απλώς αποδέχεται και θαυμάζει τον δρόμο, που ολοκληρώνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, αλλά τον υιοθετεί ως δικό του, λησμονώντας ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου, η Ανάπλαση Α.Ε., τελεί -από το 2024- υπό την εποπτεία πέντε Υπουργείων, ανάμεσα στα οποία και το Υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε η υπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΟΜΙΛΙΑ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Μεσολόγγι: «Η κατανόηση αποτελεί χρέος μας καθώς η ιστορία είναι καθρέφτης»

«Όσο οδεύουμε πιο βαθιά σε έναν αβέβαιο 21ο αιώνα, τόσο περισσότερο η Έξοδος χρησιμεύει ως οδηγός προς το μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Οι Ελληνες Πολιτες εχουν νομοθετικα το δικαιωμα του εκλεγειν και εκλεγεσθαι και εαν για διαδικαστικους λογους ή γεωγραφικους δεν μπορουν να το ασκησουν θα πρεπει να βρεθει τροπος.Βεβαια μιλαμε για ΅Ελληνες Πολιτες που κατοικουν στο εξωτερικο, όχι για ομογενης, δηλαδη ομοιο γενος αλλα Πολιτες αλλης χωρας. Ξενος Πολιτης που απλα εχει ομοια καταγωγη είναι πολιτικα και φιλοσοδικα ανηθικο να εχει λογο σε Ελληνικες Εκλογες (δηλαδη ξενη πολιτιακα χωρα για αυτους)