Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που παρέλυσε από απεργιακές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και βίαια επεισόδια που πυροδότησε η αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 100%.

Συνδικάτα εργαζομένων του τομέα των μεταφορών κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση εύρους χωρίς προηγούμενο από το 2007, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Στην πρωτεύουσα Κίτο, δεν κυκλοφόρησαν ταξί και λεωφορεία, ενώ οι φοιτητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, όπως και πολλοί αυτόχθονες. Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους κι έβαλαν φωτιές σε ελαστικά αυτοκινήτων.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών και για να αποφευχθεί το χάος, κήρυξα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε εθνικό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος Μορένο σε δημοσιογράφους έπειτα από την κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου που συγκάλεσε. Διαβεβαίωσε ότι έχει το «θάρρος» να πάρει τις «σωστές αποφάσεις».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών όπου θα εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, την αναστολή ή τον περιορισμό δικαιωμάτων όπως αυτό της ελεύθερης κίνησης των προσώπων, καθώς και την επιβολή λογοκρισίας στα ΜΜΕ. Επιτρέπει επίσης την κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας για την επιβολή της δημόσιας τάξης. Το Σύνταγμα του Ισημερινού προβλέπει ότι το μέτρο μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για 60 ημέρες και να παραταθεί για επιπλέον 30.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM