ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η Κύπρος απαντά στην Τουρκία: Αποκλειστικό μας δικαίωμα οι έρευνες στο τεμάχιο 7

Η Κύπρος απαντά στην Τουρκία: Αποκλειστικό μας δικαίωμα οι έρευνες στο τεμάχιο 7 Facebook Twitter
0

Η εξερεύνηση/εκμετάλλευση του «τεμαχίου 7», που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ , είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας,.

Η ανακοίνωση απαντά σε χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)/υφαλοκρηπίδας της.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών «δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της. Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην κυβέρνηση του προς όφελος όλων των πολιτών του».

Ακόμη επισημαίνεται πως «το ερευνητικό τεμάχιο 7, το οποίο αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003».

Η Λευκωσία αναφέρει πως «η πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI και την TOTAL, καθώς και οι άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ταυτόχρονα, οι οποίες προνοούν την επέκταση της παρουσίας της TOTAL στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αποτελούν αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμενων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου».

Τέλος, προσθέτει πως «η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ' επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία υποστηρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της».

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Διεθνή / Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Η πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν για συνάντηση στην Αλάσκα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μια συμφωνία που θα ευνοεί τη Μόσχα μπορεί να αποδυναμώσει την Ουκρανία και τη δυτική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Διεθνή / Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Η έρευνα, που διήρκεσε δύο δεκαετίες και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερες από 66.000 γυναίκες, καταγράφει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σε όσες είχαν εμπειρία stalking
LIFO NEWSROOM
Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Διεθνή / Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Αντιδράσεις από τη δήμαρχο της πόλης για την απόφαση Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και να στείλει τον στρατό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM