Η Λίνα Θεοδώρου αφηγείται τη ζωή της στη LIFO Facebook Twitter
'Ενας καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει παρασιτικά. Μονίμως. Δεν είναι κακή ιδέα τώρα που το σκέφτομαι, ταιριάζει άλλωστε με το αρχικό concept του «δεν θέλω να γίνω τίποτα».Φωτο: Σπύρος Στάβερης/LIFO

Η Λίνα Θεοδώρου αφηγείται τη ζωή της στη LIFO

0

Όταν ήμουν μικρή, δεν ήθελα να γίνω τίποτα. Ενώ μου άρεσαν πολλά πράγματα, είχα απόλυτη έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού. Είχε να κάνει και με το γεγονός ότι δεν ήθελα να έχω ευθύνες. Πάντα ευχόμουνα να τη γλιτώσω από το σύστημα.

• Ήμουν πάρα πολύ δύσκολη έφηβη. Όταν πήγαινα στη Δευτέρα Λυκείου, για ένα διάστημα παράτησα το σχολείο, γιατί μου φαινόταν άχρηστο. Μετά ξαναπήγα, βέβαια. Ήμουν πάρα πολύ ατίθαση και οι γονείς μου δεν μπορούσαν να με ελέγξουν.

• Είναι εντελώς παλαβό. Φοβάσαι κάπως το χάος και νομίζεις ότι αν αγκιστρωθείς σε κάτι που έχει εφαρμογή, οι άλλοι θα το θεωρήσουν χρήσιμο. Αλλά δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου.

• Θυμάμαι είχα τελειώσει μόλις τη σχολή γραφιστικής και δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Όλοι οι φίλοι μου είχαν πάει να δουλέψουν σε διαφημιστικές και σκεφτόμουνα ότι είχε έρθει και η δικιά μου ώρα. Ήταν καλοκαίρι, καθόμουν σε ένα παγκάκι και κοίταζα τις αγγελίες για δουλειά σε μια εφημερίδα. Έλεγα, «Θεέ μου, ας γίνει κάτι». Ήταν η χρονιά που είδα ο Άγιο Πνεύμα!

• Είχα αποφασίσει να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Δεν είχα προετοιμαστεί, όμως, και όλοι μου έλεγαν πως θα ήταν αδύνατον να περάσω - οι εξετάσεις είναι δύσκολες και θέλουν αυτό που λέμε καλού επιπέδου σχέδιο. Συνήθως κάνεις αρχαία κεφάλια, επειδή είναι πολύ καλά μετρημένα και λίγο να κάνεις ένα λάθος βγαίνουν τελείως παρανοημένα. Εγώ έκανα μόνο ένα κεφάλι, τον Αντίνοο, γιατί ήταν πάρα πολύ όμορφος.

Το «Εlephant Girl» το δουλεύω καιρό τώρα. Όταν σκέφτηκα τον χαρακτήρα έλεγα να τον κάνω αληθινό και είχα φτιάξει στολή και μάσκα. Βγήκα φορώντας τα στους δρόμους για να δω τι επίδραση μπορούσα να έχω στους ανθρώπους. Με είδανε κάτι παιδάκια και βάλανε τα κλάματα, αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν αντιδρούσαν. Στεκόμουν στη στάση του λεωφορείου με αυτή την αμφίεση και δεν γυρνούσαν ούτε καν να με κοιτάξουν. Πολύ κουλ οι Αθηναίοι, τι να πω! Αποφάσισα έτσι να κάνω την ηρωίδα χάρτινη.

• Όταν πήγα στις εξετάσεις, έβαλαν τον Αντίνοο! Και όχι μόνο αυτό, τη στιγμή που τον κοίταξα, είδα γύρω του ένα φως. Είχαμε θυμάμαι μια βδομάδα για να τελειώσουμε τα σχέδια, εγώ τελείωσα μέσα σε μιάμιση μέρα και μετά καθόμουν και κάπνιζα. Κατά κάποιον τρόπο, η επιθυμία που εξέφρασα στο παρκάκι είχε γίνει πραγματικότητα. Βέβαια, η μάνα μου πιστεύει ότι το οφείλω στη χρυσή παλέτα που είχε τάξει. Πήγα όλο περιέργεια στη εκκλησία και την είδα. Κρεμόταν εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα τάματα.

• Μπαίνω σε διάφορες εμπειρίες μέσω των έργων. Κάθε έργο και πρότζεκτ είναι και ένα κεφάλαιο για μένα. Ένα από τα έργα μου ήταν το «Wonderpark» που έδειξα στην Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. Μένω κοντά στο Πεδίον του Άρεως και κάθε φορά που περνούσα από μέσα, κάποιος με ενοχλούσε.

Κάποια μέρα ένιωσα την ανάγκη να κάνω το αντίστροφο. Δηλαδή, να αρχίσω να γίνομαι εγώ η απειλή και η ενοχλητική. Κατασκόπευα άντρες που κατασκοπεύουν άλλους, άντρες και γυναίκες. Είχα μεταμορφωθεί σε ένα είδος ηδονοβλεψία. Πήγαινα, λοιπόν, με την κάμερά μου και χωνόμουν εκεί που ήταν χωμένοι οι άλλοι και, τσουπ, εμφανιζόμουνα και έσπαγα τα νεύρα όλου του κόσμου.

• Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ευαίσθητα και τρομαχτικά πράγματα μαζί και να τα ανακατεύω.

• Μέσα στην τελευταία δεκαετία πάρα πολλά έχουν αλλάξει στον χώρο της τέχνης. Όταν εγώ ήμουν στη σχολή, η μόνη γκαλερί που έδειχνε σύγχρονη τέχνη ήταν της Ρεβέκκας Καμχή και το ΔΕΣΤΕ. Υπήρχε, δηλαδή, μια φοβερή έλλειψη ερεθισμάτων, εκθέσεων και δράσεις άλλων. Υπήρχε αυτό το χάσμα μεταξύ μάθησης και εκθέσεων.

• Όταν ξεκίνησα να εκθέτω, με προβλημάτιζε πάρα πολύ ότι υπήρχαν δύο κατευθύνσεις δουλειάς σε μένα. Υπάρχει μια δουλειά που κάνω με βίντεο που εμπεριέχει και μια βιωματική κατάσταση την οποία ζω και επεξεργάζομαι πολύ καιρό και μετά φτιάχνω ένα είδος σεναρίου που είναι μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, και υπάρχει και μια δουλειά η οποία είναι σχεδιαστική και συνήθως τη δείχνω σε μορφή εγκατάστασης. Τώρα πια έχω κάπως δεχτεί τον διχασμό μου και πιστεύω ότι μάλλον το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

• Ένας καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει παρασιτικά. Μονίμως. Δεν είναι κακή ιδέα τώρα που το σκέφτομαι, ταιριάζει άλλωστε με το αρχικό concept του «δεν θέλω να γίνω τίποτα».

• Μένω σε ένα σπίτι που έχω την εντύπωση ότι είναι στοιχειωμένο από μια θεία της γιαγιάς μου. Αυτή η θεία είχε έναν σατανικό ανιψιό που ήθελε να της πάρει το σπίτι και όταν αυτός το κατάφερε, εκείνη τον καταράστηκε. Κι όπως τον καταράστηκε, με τον ίδιο τρόπο πέθανε. Φτύνοντας αίμα. Αυτός ήταν ο λόγος που όλη μου η οικογένεια δεν πατούσε σε αυτό το σπίτι μέχρι τη στιγμή που πήγα να μείνω εγώ.

Στην αρχή, δεν συνέβαινε τίποτα. Το πολύ δυσάρεστο συνέβη όταν χώρισα με τον σύντροφό μου. Άρχισα να νιώθω ότι το σπίτι με σκότωνε. Ένιωθα συνέχεια στενοχωρημένη και όσο περνούσε ο καιρός τόσο έμοιαζε να έχει ενεργοποιηθεί ένα πνεύμα που ζούσε εκεί. Έβλεπα συνέχεια εφιάλτες, κάθε δύο μέρες χαλάγανε τα υδραυλικά, τα ηλεκτρικά, οι σωλήνες του καλοριφέρ.

Όταν άρχισα να μουρλαίνομαι και δεν ήξερα τι μου συμβαίνει, ένας φίλος μου μού είπε: «Γιατί έρχεσαι σε αντίθεση με το σπίτι, αφού το σπίτι κλαίει μαζί σου;». Με το που μου το είπε αυτό άρχισα να το βλέπω με συμπάθεια και κάθε μέρα με οδηγεί σε μια μεταφυσική σκέψη. Σκέφτομαι ότι τα υδραυλικά στάζουν όταν κλαίω.

• Μου αρέσουν πάρα πολύ τα κόμικ. Μου αρέσουν οι υπερήρωες. Ο Σούπερμαν είναι ο αγαπημένος μου. Αν μπορούσα να έχω κάποια υπερδύναμη, θα ήθελα να μπορούσα να γίνομαι αόρατη. Το έχω ευχηθεί πολλές φορές: να μπορούσα να είμαι το Invisible Girl!

• Το «Εlephant Girl» το δουλεύω καιρό τώρα. Όταν σκέφτηκα τον χαρακτήρα έλεγα να τον κάνω αληθινό και είχα φτιάξει στολή και μάσκα. Βγήκα φορώντας τα στους δρόμους για να δω τι επίδραση μπορούσα να έχω στους ανθρώπους. Τώρα που το σκέφτομαι ήμουν λίγο σαν τον χάρο. Με είδανε κάτι παιδάκια και βάλανε τα κλάματα, αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν αντιδρούσαν. Στεκόμουν στη στάση του λεωφορείου με αυτή την αμφίεση και δεν γυρνούσαν ούτε καν να με κοιτάξουν. Πολύ κουλ οι Αθηναίοι, τι να πω! Αποφάσισα έτσι να κάνω την ηρωίδα χάρτινη.

• Μου αρέσει πολύ να παρατηρώ τις εισόδους των πολυκατοικιών και να βυθίζομαι μέσα σε αυτές. Μου βγάζουν ένα πολύ νοσταλγικό συναίσθημα.

• Υπάρχει μια χαοτική κατάσταση και μια αναρχία με έναν τρόπο στην Αθήνα. Για μένα που αναζητώ ένα μη καταναλωμένο υλικό ως δημιουργός είναι πολύ χρήσιμο. Νιώθω καμιά φορά σαν εξερευνητής, ότι εγώ ανακαλύπτω πρώτη κάτι στην Αθήνα.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα όσα θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη μετά το καλοκαίρι

Culture / Όλα όσα θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη μετά το καλοκαίρι

Σημαντικά έργα του Αλέξη Ακριθάκη, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλο και το Bauhaus, μια εισαγωγή στο έργο του Christian Zervos, ενός από τους μεγάλους «αγνοημένους» της Ιστορίας της Τέχνης, και πολλά άλλα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε απ' τον Σεπτέμβριο.
THE LIFO TEAM
Ο εγγονός του Πικάσο μιλά για την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός»

Αποκλειστική συνέντευξη / Ο εγγονός του Πικάσο μιλά για την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός»

Ο νόμιμος κληρονόμος του Πάμπλο Πικάσο, Μπερνάρ Ρουίζ Πικάσο, αποκαλύπτει τα μυστικά του έργου του παππού του με αφορμή τη νέα έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ