ESM: Από το 2020 η συζήτηση για τα πλεονάσματα

ESM: Από το 2020 η συζήτηση για τα πλεονάσματα Facebook Twitter
0

Δείγματα γραφής περιμένουν στις Βρυξέλλες απ' τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου να ανοίξει η όποια συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το άτυπο Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ότι η καινούργια κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τήρηση του στόχου 3,5% για το 2019 και κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2020. Εάν μετά, συνέχισε, υπάρχει διάθεση να ανοίξει η συζήτηση, ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη και τα επιτόκια χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Αλλά αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αργότερα, την επόμενη χρονιά, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίληψη του τι θα γίνει», υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά πάντως το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ , που έθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο επικεφαλής του ESM ήταν θετικός και δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας πως φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη στο πρώτο μισό του έτους είναι μικρότερη από αυτήν που προβλεπόταν όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα και πως η ενδυνάμωσή της συμφέρει και τον ESM αφού αυξάνει την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί επίσημα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου μετά και την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM