Σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δοσεις

Σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δοσεις Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεσοσταθμική μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή. 

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει πλέον τακτικά στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή μόνο των υπουργών. Το μίνι φορολογικό που φέρνει σε πρώτη φάση στη Βουλή η κυβέρνηση περιλαμβάνει την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις για μεσοσταθμική μείωση 22% στο φετινό ΕΝΦΙΑ από φέτος. Για αυτό και το εν λόγω νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα και θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Η δεύτερη κρίσιμη αλλαγή που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι οι αλλαγές στις 120 δόσεις, τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταργηθούν όλα τα εισοδηματικά κριτήρια και να μειωθούν οι δόσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν όσοι περισσότεροι μπορούν στη ρύθμιση αυτή η οποία όπως έχει ξεκαθαριστεί θα είναι και η τελευταία.


Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι, οι αλλαγές που προβλέπει στις 120 δόσεις θα ισχύσουν άμεσα και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι μειωμένα με βάση τις διατάξεις που θα ψηφιστούν.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο που κατατίθεται προβλέπει:

1. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά:

- 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ.
- 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.
- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
- 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ.
- 10% για τους έχοντες ακίνητη περιουσίας αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

2. αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία:

- Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ, ώστε οι μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις.


- Μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση από το 5% στο 3%.


- Ένταξη στη ρύθμιση όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές και προέβλεπε την υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ θα καταργηθεί.

Το όφελος από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Με βάση την κλιμάκωση που θα περιλαμβάνει το σημερινό νομοσχέδιο και τα περυσινά στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:

- 3.488.820 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν πέρυσι 639.852.840 ευρώ. Ο μέσος φόρος είχε, δηλαδή, διαμορφωθεί στα 183 ευρώ ετησίως. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% θα γλιτώσουν μεσοσταθμικά 55 ευρώ ο καθένας.

- 1.050.319 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 60.000 έως 100.000 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν πέρυσι ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 437.637.844 ευρώ. Δηλαδή, ο μέσος φόρος διαμορφώθηκε στα 417 ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων θα ανέλθει στο 23%, συνεπώς η μέση ελάφρυνση θα διαμορφωθεί στα 95,91 ευρώ.

- 1.326.711 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν πέρυσι μέσο ΕΝΦΙΑ ύψους 1.042 ευρώ. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% θα γλιτώσουν 208 ευρώ ο καθένας.

- 14.706 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ έλαβαν πέρυσι εκκαθαριστικά με μέσο ΕΝΦΙΑ ύψους 17.754 ευρώ και με τη μείωση κατά 10% θα ελαφρυνθούν μεσοσταθμικά κατά 1.775 ευρώ.

Οι μειώσεις που θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ δίνουν ανάσα στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως στη μεσαία τάξη, ενώ η διάταξη που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 10% φέτος, η οποία θα έφτανε το 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, αλλά εξαιρούνταν οι φορολογούμενοι που σηκώνουν σχεδόν το μισό από το ετήσιο συνολικό βάρος του ΕΝΦΙΑ, ενώ η ελάφρυνση δεν θα μπορούσε να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM