10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση λευκών κρασιών στην Ελλάδα αγγίζει το 70% της συνολικής κατά τη διάρκεια του χρόνου. Από τις εκατοντάδες ετικέτες που δοκιμάσαμε τους πρώτους μήνες του 2019, επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 λευκά, χωρίς περιορισμούς προέλευσης, ποικιλιακής σύνθεσης, στυλ και τιμής. Επιθυμούμε απλώς να κάνουμε τις μέρες και νύχτες σας πιο απολαυστικές. Εβίβα!

ΑΦΡΟΣ

Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη

Οινοποιείο Κεχρή / Ροδίτης / nv

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Καινοτόμος ρετσίνα με διακριτικό αφρισμό από τη ζύμωση, που ξεσηκώνει! Το σπινθήρισμα και η φρεσκάδα του ρετσινιού είναι τόσο απολαυστικά και αναζωογονητικά που δεν θα πιστεύετε ότι μια ρετσίνα μπορεί να δώσει τέτοια συγκίνηση. Στο κρασί δεν χωράνε προκαταλήψεις, γι' αυτό δοκιμάστε τον Αφρό και θα ανακαλύψετε το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί.

ROYA

Καρλόβασι, Σάμος

Νopera Οινοποιητική Σάμου / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το Μοσχάτο Σάμου είναι διάσημο στον πλανήτη για τις επιδόρπιες εκδοχές του, όμως η Νopera παρουσιάζει ένα σπουδαίο ξηρό μοσχάτο βιολογικής καλλιέργειας από αμπέλια 30 ετών που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 300 και 800 μέτρων. Αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και τριαντάφυλλου. Πλούσιο σώμα, φρουτώδης χαρακτήρας με νύξεις ορυκτότητας. Άκρως απολαυστική επίγευση.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ Volacus

Φαλατάδος, Τήνος

Volacus Wine / Ασύρτικο / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Η Τήνος προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον opinion makers κρασιού από τα σημαντικότερα ξένα δίκτυα. Στο νησί γίνεται υποδειγματική δουλειά στ' αμπέλια. Ο Μιχάλης Κοντιζάς προτείνει ένα ασύρτικο από νέα κλήματα, καλλιεργημένα βιολογικά, με αρώματα κίτρου, λεμονιού και έντονη ορυκτότητα. Καλό σώμα, ήπια οξύτητα και τελείωμα με νότες αλμύρας και ιωδίου, σαν «ένα βότσαλο στο στόμα».

PLANO

Μικροχώρι, Δράμα

Κτήμα Τέχνη Οίνου / Ασύρτικο / 2017

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το μοναδικό ασύρτικο ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του σε διαφορετικά οινοπέδια της χώρας. Η πρόταση της Τέχνης Οίνου προέρχεται από το ψυχρό κλίμα της Δράμας. Συμπυκνωμένα αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων με νύξεις ορυκτότητας. Στο στόμα η πλούσια υφή ισορροπεί την κοφτερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση. Σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά η σοδειά του 2018 με εξίσου ευοίωνες προοπτικές, σύμφωνα με την οινολογική ομάδα του βορειοελλαδικού οινοποιείου.

AM FINE ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Άβδηρα, Ξάνθη

Ανατολικός Αμπελώνας / Ασύρτικο - Μαλαγουζιά / 2017

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Τα κρασιά των αδελφών Νικολαΐδη από τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό ελληνικό αμπελώνα δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Ζύμωση σε δρύινα βαρέλια με γηγενείς ζύμες και ωρίμανση με λεπτές λάσπες για έξι μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Φινετσάτα αρώματα βανίλιας και βουτύρου, έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο εσπεριδοειδών, κυδώνι, κηρήθρα, λουλούδια και κίτρινα φρούτα. Πολύ καλή οξύτητα, λιπαρότητα και επίμονη διάρκεια.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ Orange

Τάτση Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Μαλαγουζιά / 2016

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Οι αδελφοί Τάτση από τη Γουμένισσα εφαρμόζουν βιοδυναμικές πρακτικές και ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση. Η Μαλαγουζιά που προτείνουν δεν έχει καμία σχέση με όποια άλλη έχετε δοκιμάσει, μια και οινοποιήθηκε σαν ερυθρό κρασί, εξού και το πορτοκαλί χρώμα. Αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, με κυρίαρχα το τριαντάφυλλο, το γκρέιπφρουτ και το κουμκουάτ και νότες γαρίφαλου. Πρόκειται για κρασί περίστασης, που χρειάζεται καλό αερισμό και πίνεται ελαφρά δροσερό.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Βιδιανό / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Ο Άσπρος Λαγός είναι ένα εμβληματικό βιδιανό που η εμπειρία και το πάθος του Νίκου Δουλουφάκη το απογείωσαν. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και λευκών λουλουδιών. Πλούσια, φρουτώδης γεύση, αισθητή οξύτητα και απολαυστική επίγευση με βανιλάτες νύξεις. Ένα βαρελάτο λευκό για δυνατές οινικές συγκινήσεις.

CHATEAU DE LA MIRANDE PICPOUL DE PINET

Languedoc, Γαλλία

Château de la Mirande / Picpoul de Pinet / 2018

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το Château de la Mirande βρίσκεται στη νότια Γαλλία, με την ιστορία του κτήματος να ξεκινά το 1850, ενώ φημολογείται πως τα πρώτα κτίρια είναι από την εποχή του Καρλομάγνου (8ος αι. μ.Χ.) Ο Joseph Albajan θεωρείται ο «πάπας» του Picpoul, της λευκής ποικιλίας που σχεδόν εξαφανίστηκε από τη φυλλοξήρα, με τη χαρακτηριστική κοφτερή οξύτητα. Τα κρασιά του Joseph είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα wine bars του Λονδίνου.

AGUSTI BLANC

Roussillon, Γαλλία

De Mena / Macabeo - Muscat Blanc a Petits Grains / 2017

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το κτήμα De Mena βρίσκεται στην κομητεία Paziols στους πρόποδες των ανατολικών Πυρηναίων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ισπανικά σύνορα. «De Mena» στα καταλανικά σημαίνει «εκ φύσεως» ή «χωρίς την παραμικρή αμφιβολία». Μέχρι το 2012 η οικογένεια πουλούσε τα σταφύλια της σε άλλους τοπικούς παραγωγούς, μέχρι πoυ ο τρίτης γενιάς αμπελουργός Sebastien Agelet ξεκίνησε παθιασμένα την οινοποίηση. Τα κρασιά του Sebastien χαρακτηρίζονται από υποδειγματική καθαρότητα φρούτου.

SUR SUR

Sicily, Ιταλία

Donnafugata / Grillo / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το οινοποιείο Donnafugata ιδρύθηκε από την οικογένεια Rallo πριν από 160 χρόνια, στη δυτική Σικελία. Από τη μεγάλη γκάμα κρασιών που παράγουν κυρίως από τοπικές ποικιλίες, προτείνουμε να δοκιμάσετε το Sur Sur από την ποικιλία Grillo, που στα ελληνικά σημαίνει το έντομο γρύλος, με τον χαρακτηριστικό ήχο τις νυχτερινές ώρες. Φρεσκάδα στη μύτη, πολυπλοκότητα στο στόμα και δροσιστική οξύτητα στο τελείωμα, συντροφεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις της Μεσογείου.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ