10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση λευκών κρασιών στην Ελλάδα αγγίζει το 70% της συνολικής κατά τη διάρκεια του χρόνου. Από τις εκατοντάδες ετικέτες που δοκιμάσαμε τους πρώτους μήνες του 2019, επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 λευκά, χωρίς περιορισμούς προέλευσης, ποικιλιακής σύνθεσης, στυλ και τιμής. Επιθυμούμε απλώς να κάνουμε τις μέρες και νύχτες σας πιο απολαυστικές. Εβίβα!

ΑΦΡΟΣ

Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη

Οινοποιείο Κεχρή / Ροδίτης / nv

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Καινοτόμος ρετσίνα με διακριτικό αφρισμό από τη ζύμωση, που ξεσηκώνει! Το σπινθήρισμα και η φρεσκάδα του ρετσινιού είναι τόσο απολαυστικά και αναζωογονητικά που δεν θα πιστεύετε ότι μια ρετσίνα μπορεί να δώσει τέτοια συγκίνηση. Στο κρασί δεν χωράνε προκαταλήψεις, γι' αυτό δοκιμάστε τον Αφρό και θα ανακαλύψετε το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί.

ROYA

Καρλόβασι, Σάμος

Νopera Οινοποιητική Σάμου / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το Μοσχάτο Σάμου είναι διάσημο στον πλανήτη για τις επιδόρπιες εκδοχές του, όμως η Νopera παρουσιάζει ένα σπουδαίο ξηρό μοσχάτο βιολογικής καλλιέργειας από αμπέλια 30 ετών που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 300 και 800 μέτρων. Αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και τριαντάφυλλου. Πλούσιο σώμα, φρουτώδης χαρακτήρας με νύξεις ορυκτότητας. Άκρως απολαυστική επίγευση.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ Volacus

Φαλατάδος, Τήνος

Volacus Wine / Ασύρτικο / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Η Τήνος προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον opinion makers κρασιού από τα σημαντικότερα ξένα δίκτυα. Στο νησί γίνεται υποδειγματική δουλειά στ' αμπέλια. Ο Μιχάλης Κοντιζάς προτείνει ένα ασύρτικο από νέα κλήματα, καλλιεργημένα βιολογικά, με αρώματα κίτρου, λεμονιού και έντονη ορυκτότητα. Καλό σώμα, ήπια οξύτητα και τελείωμα με νότες αλμύρας και ιωδίου, σαν «ένα βότσαλο στο στόμα».

PLANO

Μικροχώρι, Δράμα

Κτήμα Τέχνη Οίνου / Ασύρτικο / 2017

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το μοναδικό ασύρτικο ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του σε διαφορετικά οινοπέδια της χώρας. Η πρόταση της Τέχνης Οίνου προέρχεται από το ψυχρό κλίμα της Δράμας. Συμπυκνωμένα αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων με νύξεις ορυκτότητας. Στο στόμα η πλούσια υφή ισορροπεί την κοφτερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση. Σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά η σοδειά του 2018 με εξίσου ευοίωνες προοπτικές, σύμφωνα με την οινολογική ομάδα του βορειοελλαδικού οινοποιείου.

AM FINE ΑΣΥΡΤΙΚΟ & ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Άβδηρα, Ξάνθη

Ανατολικός Αμπελώνας / Ασύρτικο - Μαλαγουζιά / 2017

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Τα κρασιά των αδελφών Νικολαΐδη από τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό ελληνικό αμπελώνα δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Ζύμωση σε δρύινα βαρέλια με γηγενείς ζύμες και ωρίμανση με λεπτές λάσπες για έξι μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Φινετσάτα αρώματα βανίλιας και βουτύρου, έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο εσπεριδοειδών, κυδώνι, κηρήθρα, λουλούδια και κίτρινα φρούτα. Πολύ καλή οξύτητα, λιπαρότητα και επίμονη διάρκεια.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ Orange

Τάτση Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Μαλαγουζιά / 2016

Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Οι αδελφοί Τάτση από τη Γουμένισσα εφαρμόζουν βιοδυναμικές πρακτικές και ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση. Η Μαλαγουζιά που προτείνουν δεν έχει καμία σχέση με όποια άλλη έχετε δοκιμάσει, μια και οινοποιήθηκε σαν ερυθρό κρασί, εξού και το πορτοκαλί χρώμα. Αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, με κυρίαρχα το τριαντάφυλλο, το γκρέιπφρουτ και το κουμκουάτ και νότες γαρίφαλου. Πρόκειται για κρασί περίστασης, που χρειάζεται καλό αερισμό και πίνεται ελαφρά δροσερό.

ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Βιδιανό / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Ο Άσπρος Λαγός είναι ένα εμβληματικό βιδιανό που η εμπειρία και το πάθος του Νίκου Δουλουφάκη το απογείωσαν. Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και λευκών λουλουδιών. Πλούσια, φρουτώδης γεύση, αισθητή οξύτητα και απολαυστική επίγευση με βανιλάτες νύξεις. Ένα βαρελάτο λευκό για δυνατές οινικές συγκινήσεις.

CHATEAU DE LA MIRANDE PICPOUL DE PINET

Languedoc, Γαλλία

Château de la Mirande / Picpoul de Pinet / 2018

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το Château de la Mirande βρίσκεται στη νότια Γαλλία, με την ιστορία του κτήματος να ξεκινά το 1850, ενώ φημολογείται πως τα πρώτα κτίρια είναι από την εποχή του Καρλομάγνου (8ος αι. μ.Χ.) Ο Joseph Albajan θεωρείται ο «πάπας» του Picpoul, της λευκής ποικιλίας που σχεδόν εξαφανίστηκε από τη φυλλοξήρα, με τη χαρακτηριστική κοφτερή οξύτητα. Τα κρασιά του Joseph είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα wine bars του Λονδίνου.

AGUSTI BLANC

Roussillon, Γαλλία

De Mena / Macabeo - Muscat Blanc a Petits Grains / 2017

Προϊόν ήπιας οινοποίησης, με χαμηλά θειώδη

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το κτήμα De Mena βρίσκεται στην κομητεία Paziols στους πρόποδες των ανατολικών Πυρηναίων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ισπανικά σύνορα. «De Mena» στα καταλανικά σημαίνει «εκ φύσεως» ή «χωρίς την παραμικρή αμφιβολία». Μέχρι το 2012 η οικογένεια πουλούσε τα σταφύλια της σε άλλους τοπικούς παραγωγούς, μέχρι πoυ ο τρίτης γενιάς αμπελουργός Sebastien Agelet ξεκίνησε παθιασμένα την οινοποίηση. Τα κρασιά του Sebastien χαρακτηρίζονται από υποδειγματική καθαρότητα φρούτου.

SUR SUR

Sicily, Ιταλία

Donnafugata / Grillo / 2018

10 λευκά κρασιά που ξεχωρίσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 Facebook Twitter

Το οινοποιείο Donnafugata ιδρύθηκε από την οικογένεια Rallo πριν από 160 χρόνια, στη δυτική Σικελία. Από τη μεγάλη γκάμα κρασιών που παράγουν κυρίως από τοπικές ποικιλίες, προτείνουμε να δοκιμάσετε το Sur Sur από την ποικιλία Grillo, που στα ελληνικά σημαίνει το έντομο γρύλος, με τον χαρακτηριστικό ήχο τις νυχτερινές ώρες. Φρεσκάδα στη μύτη, πολυπλοκότητα στο στόμα και δροσιστική οξύτητα στο τελείωμα, συντροφεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις της Μεσογείου.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ