Πέθανε η Eva Mozes Kor - Είχε επιζήσει από τον Μένγκελε, τον «Άγγελο Θανάτου» στο Άουσβιτς

Πέθανε η Eva Mozes Kor - Είχε επιζήσει από τον Μένγκελε, τον «Άγγελο Θανάτου» στο Άουσβιτς Facebook Twitter
0

Η Eva Mozes Kor, επιζήσασα του Άουσβιτς και του περίφημου Γιόζεφ Μένγκελε που ήταν γνωστός ως «Αγγελος του Θανάτου», πέθανε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο χώρο του Ολοκαυτώματος.

Η Kor αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει γνωστή την ιστορία των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Φαίνεται πως πέθανε την Πέμπτη στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου ταξιδιού επίσκεψης στο Άουσβιτς, στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο.

Μηνύματα θλίψη για την απώλειά της έστειλαν πολλοί φορείς και άνθρωποι που γνώριζαν την ιστορία της. «Συγχωρήστε τους χειρότερους εχθρούς σας», είχε δηλώσει η Kor σε ένα βίντεο που είχε καταγράψει την τελευταία επίσκεψή της στο Μουσείο του Άουσβιτς. «Την στιγμή που συγχώρησα τους Ναζί, ένιωσα απαλλαγμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που μου είχε συμβεί», πρόσθεσε.

Η Κοr έλεγε επίσης ότι γι' αυτήν, η καταπολέμηση της φυλετικής προκατάληψης που μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία είναι απλή και πως αρκεί να αντιμετωπίζουμε ο ένας με τον άλλο με σεβασμό και δικαιοσύνη. «Αυτό δεν απαιτεί νόμους και καμία από απόφαση από κάποια κυβέρνηση» εξηγούσε.

Η Kor κατέθεσε στη δίκη του 2015 κατά του πρώην αξιωματικού των Ες -Ες SS Oskar Groening, του λεγόμενου Λογιστή του Άουσβιτς. Κατά τη διάρκεια της δίκης περιέγραψε τις εμπειρίες της στα χέρια του Μένγκελε ο οποίος είχε μια προτίμηση στα δίδυμα. Αυτή και η δίδυμη αδελφή της, Miriam, ήταν 10 ετών και κατάφεραν να επιβιώσουν από τις μυστηριώδεις ενέσεις που τους έκαναν στα εργαστήρια των Ναζί.

Αφηγήθηκε πως ενώ υπέφερε από έναν υψηλό πυρετό, είδε τον Μένγκελε στο κρεβάτι της να γελά και να λέει πως ήταν κρίμα που θα πέθαινε τόσο νέα. Τελικά ούτε αυτή, ούτε η αδελφή της πέθαναν.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945, οι δύο αδελφές παρακολουθούσαν του ρώσους στρατιώτες καθώς απελευθέρωναν το Άουσβιτς. «Μας έδωσαν σοκολάτα, μπισκότα και μας αγκάλιασαν. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση της ελευθερίας»,είπε η Kor της οποίας οι γονείς και δύο αδελφές της έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο θανάτου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM