ΑΘΗΝΑ

Αυτή είναι η πρόταση της Foster+Partners για τη νέα στέγη της Παναγίας των Παρισίων

Αυτή είναι η πρόταση της Foster+Partners για τη νέα στέγη της Παναγίας των Παρισίων Facebook Twitter
0

Ο γνωστός αρχιτέκτονας Norman Foster μπήκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο διεθνή διαγωνισμό για τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, προτείνοντας μία σκεπή φτιαγμένη από γυαλί και χάλυβα ως αντικατάσταση της κατεστραμμένης από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση των «The Times», ο Foster παρουσίασε το όραμά του για μία «φωτεινή και ευάερη» οροφή σε αντικατάσταση εκείνης που καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά.

Η προηγούμενη κατασκευή της στέγης χρονολογούνταν από τον 12μ.Χ αιώνα και ήταν γνωστή ως «Το Δάσος» καθώς ο «θόλος» της σχηματιζόταν από ένα σύμπλεγμα ξυλείας με 1300 κουφώματα, το καθένα μοναδικά κατασκευασμένο από σπάνια δρυ. Η τεράστια αυτή ποσότητα ξυλείας ήταν και αυτό που τροφοδότησε την καταστρεπτική πυρκαγιά.

Το όραμα του Foster για την στέγη του καθεδρικού ναού κάνει λόγο για μία γυάλινη οροφή, αψιδωτή ώστε να μιμείται την αυθεντική, ενισχυμένη με υποστηρίγματα από χάλυβα ελαφρού βάρους.

Το νέο κωδωνοστάσιο θα κατασκευαστεί επίσης από γυαλί και χάλυβα και θα έχει δυνητικά στη βάση του και ένα παρατηρητήριο.

«Σε κάθε περίπτωση, στην πρόταση αντικατάστασης έγινε χρήση των πιο τεχνολογικά προηγμένων κατασκευαστικών υλικών του αιώνα» είπε ο Foster στον Guardian.


«Δεν αντιγράφει σε καμία περίπτωση το πρωτότυπο. Στον καθεδρικό ναό του Chartres, η ξυλεία του 12ου αιώνα αντικαταστάθηκε τον 19ο αιώνα από μια νέα δομή χυτοσιδήρου και χαλκού. Η απόφαση να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων πρέπει σε κάθε περίπτωση να χαιρετιστεί γιατί λειτουργεί ως αναγνώριση αυτής της παράδοσης των νέων παρεμβάσεων», πρόσθεσε.

Το σχέδιο του εκσυγχρονισμού της Παναγίας των Παρισίων έφερε και την άμεση αντίδραση στο διαδίκτυο, με τους χρήστες των κοινωνικών μέσων να συγκρίνουν τον ανανεωμένο καθεδρικό ναό με το κατάστημα της Apple που κατασκευάστηκε από τον Foster ή τον γυάλινο θόλο του Reichstag στο Βερολίνο.

Πολλοί χρήστες επεσήμαναν ότι το σχέδιο του διάσημου αρχιτέκτονα να πλημμυρίσει με φως το εσωτερικό του ναού από την οροφή θα εξοστρακίσει την γοητεία του φωτός που έμπαινε από ιστορικά βιτρώ-παράθυρα.

Φυσικά, ο Foster δεν είναι ο μοναδικός αρχιτέκτονας που προτείνει μια ριζική αναμόρφωση της σκεπής του 19ου αιώνα. Ο Βέλγος καλλιτέχνης Wim Delvoye, γνωστός για τα νεο-γοτθικά γλυπτά κατασκευασμένα από χάλυβα κομμένο με λέιζερ , ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Από τότε που ανακοινώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μπει σε δημιουργική διαδικασία επινόησης σχεδίων «προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης» που δίνουν στον ιστορικό καθεδρικό ναό μια ήπια, μοντέρνα γενική αναθεώρηση χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον του.

Ακόμα κι κάποια από αυτά έγιναν για πλάκα, κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε αυτό που προτείνει ο Foster.



Σημειώνεται ότι η Foster + Partners έχει διευκρινίσει ότι η εικονογράφηση που συνοδεύει το άρθρο αυτό δεν έχει παραχθεί από τον Norman Foster ή την εταιρεία. 

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM