Επιστημονικές έρευνες: Η Αττική είναι η παγκόσμια πατρίδα του σαφράν

Επιστημονικές έρευνες: Η Αττική είναι η παγκόσμια πατρίδα του σαφράν Facebook Twitter
Κρόκος. Πηγή: Frank Blattner - IPK
0

Δύο νέες γερμανικές επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο «κρόκος ο ήμερος» (Crocus sativus), γνωστός επίσης ως ζαφορά, σαφράνι ή σαφράν - από τον οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο- κατάγεται από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αττική.

Από τα αρχαία χρόνια, ο κρόκος χρησιμοποιείτο για να δώσει χρυσοκίτρινο χρώμα και αρωματική γεύση στα φαγητά, αλλά και ως χρωστική ουσία. Τοιχογραφίες από τη μινωική Κρήτη και τη Θήρα (Σαντορίνη) ηλικίας περίπου 1.600 ετών αποκαλύπτουν τη χρήση του κρόκου.

Σήμερα το Ιράν αποτελεί τον κύριο τόπο καλλιέργειας κρόκου, με πάνω από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κοζάνη.

Λόγω της ιδιομορφίας του φυτού και της δυσκολίας αναπαραγωγής του, δεν είναι η εύκολη η βελτίωση της ποιότητας του μέσω διασταύρωσης διαφορετικών ποικιλιών, με αποτέλεσμα όλες οι σύγχρονες ποικιλίες του να είναι σχεδόν ταυτόσημες γενετικά.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λάϊμπνιτς Γενετικής των Φυτών, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Μπλάτνερ, ανέλυσαν μοριακά και συνέκριναν ποικιλίες άγριου και ήμερου κρόκου από διάφορα μέρη του κόσμου.

Μέσω αυτής της συγκριτικής γενετικής ανάλυσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό είδος άγριου κρόκου Crocus cartwrightianus είναι ο αποκλειστικός πρόγονος του σύγχρονου φυτού του ήμερου κρόκου και ειδικότερα η περιοχή γύρω από την Αθήνα πρέπει να θεωρηθεί η περιοχή όπου ο κρόκος γεννήθηκε και εξελίχθηκε.

Το είδος Crocus cartwrightianus είχε και στο παρελθόν προταθεί ως πιθανός πρόγονος του σύγχρονου κρόκου, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα συστηματική γενετική έρευνα.

Τα ευρήματά της επιβεβαιώθηκαν από μια δεύτερη ανεξάρτητη και παράλληλη έρευνα, την οποία έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, με επικεφαλής τον Τόμας Σμιτ, που πραγματοποίησαν συγκριτική ανάλυση χρωμοσωμάτων από διάφορα είδη κρόκου διεθνώς.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι ο «κρόκος ο ήμερος» προέρχεται από το «πάντρεμα» των γονιδιωμάτων δύο φυτών του ελληνικού είδους Crocus cartwrightianus.

Αυτό που, όπως ανέφεραν οι Γερμανοί επιστήμονες, τους εξέπληξε, είναι ότι στην εποχή μας ο κρόκος καλλιεργείται κυρίως σε άλλες πιο μακρινές χώρες όπως το Ιράν και όχι στην «πατρίδα» του, την Ελλάδα, ή σε γειτονικές χώρες.

Ο σημερινός ήμερος κρόκος ευημερεί σε πιο ξηρά και ορεινά κλίματα σε σχέση με το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ωφέλη της

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της

Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Νότιας Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι ακολουθούν τη διατροφή MIND παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
LIFO NEWSROOM
Αυξάνεται η παραπληροφόρηση για τον καρκίνο: Ασθενείς κάνουν κλύσματα καφέ ή δίαιτες μόνο με φρούτα

Τech & Science / Αυξάνεται η παραπληροφόρηση για τον καρκίνο: Ασθενείς κάνουν κλύσματα καφέ ή δίαιτες μόνο με φρούτα

Όλο και περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο εγκαταλείπουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες, επιλέγοντας αναπόδεικτες μεθόδους όπως κλύσματα καφέ και ωμοφαγικές δίαιτες, προειδοποιούν οι ειδικοί thw Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Τech & Science / Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Η Αίτνα εκρήγνυται ξανά, στέλνοντας σύννεφα τέφρας και ροές λάβας στον ουρανό της Σικελίας - Τι λένε οι ηφαιστειολόγοι για το φαινόμενο, πώς ταξινομούνται οι εκρήξεις και τι σημαίνει η πρόσφατη δραστηριότητα για την επιστημονική παρακολούθηση
LIFO NEWSROOM
«Καλύτερη και από φάρμακο»: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς κατά 37%, δείχνει μεγάλη μελέτη

Τech & Science / «Καλύτερη και από φάρμακο»: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς κατά 37%

Τι δείχνει μεγάλη μελέτη - Αν και η δοκιμή αφορούσε μόνο ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό να ισχύουν παρόμοια οφέλη και για άλλες μορφές της νόσου
LIFO NEWSROOM
Πρέπει το Ozempic «να προστεθεί στο νερό» για το παίρνουμε όλοι;

Τech & Science / Πρέπει το Ozempic «να προστεθεί στο νερό» για να το παίρνουμε όλοι;

Γιατροί και μελέτες υποστηρίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το Ozempic, καθώς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ανοίγουν νέους δρόμους για τη θεραπεία σειράς ασθενειών
LIFO NEWSROOM