Νέα Ζηλανδία: Πατέρας - ήρωας κυνήγησε τον δράστη με POS αποτρέποντας μεγαλύτερη σφαγή

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας - ήρωας κυνήγησε τον δράστη με POS αποτρέποντας μεγαλύτερη σφαγή Facebook Twitter
EPA
0

Όταν ο ένοπλος, ακροδεξιός εξτρεμιστής έκανε την εμφάνισή του στο πρώτο τέμενος, σκοτώνοντας όποιον έβρισκε στο διάβα του στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ο Αμπντούλ Αζίλ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, δεν κρύφτηκε. Άρπαζε το πρώτο πράγμα που βρήκε μπροστά του, ένα τερματικό POS και έτρεξε έξω, φωνάζοντάς στον δράστη: «Έλα εδώ!».

Ο 48χρονος Αζίζ χαρακτηρίστηκε ήρωας στη Νέα Ζηλανδία καθώς φαίνεται ότι απέτρεψε μια μεγαλύτερη σφαγή αφού κυνήγησε τον Μπρέντον Τάραντ, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει και να προσπαθήσει να φύγει με το αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος ο Αζίζ, οι τέσσερις γιοι του οποίου βρίσκονταν μέσα στο τέμενος, μαζί με δεκάδες άλλους πιστούς, λέει ότι το ίδιο πράγμα θα έκανε ο καθένας.

Ο Τάραντ σκότωσε 41 ανθρώπους στο τέμενος Αλ Νουρ, κατόπιν πήγε με το αυτοκίνητό του στο τέμενος Λίνγουντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα και σκότωσε άλλους επτά. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο Λατίφ Αλάμπι, ο ιμάμης του τέμενους Λίνγουντ, τόνισε ότι οι νεκροί θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν είχε επέμβει ο Αζίζ. Όπως είπε, ο ίδιος άκουσε μια φωνή έξω από το τέμενος λίγα λεπτά πριν από τις 14.00. Σταμάτησε την προσευχή και κοίταξε από το παράθυρο. Εκεί, είδε έναν άνδρα ντυμένο με μαύρη στολή στρατιωτικού τύπου και κράνος, να κρατάει ένα μεγάλο όπλο. Αρχικά, νόμιζε ότι ήταν αστυνομικός. Μετά, διέκρινε δύο πτώματα και άκουσε τον ένοπλο να φωνάζει αισχρολογίες.

«Κατάλαβα ότι ήταν κάτι άλλο. Ήταν ένας δολοφόνος», είπε.

Αμέσως κάλεσε τους περίπου 80 πιστούς να πέσουν στο πάτωμα. Εκείνοι δίστασαν. Ακούστηκε ένας πυροβολισμός, ένα τζάμι έσπασε και ένας άνθρωπος σωριάστηκε. Τότε αντιλήφθηκαν και οι υπόλοιποι τι συνέβαινε.

«Και μετά εμφανίστηκε αυτός ο αδελφός (ο Αζίζ). Τον κυνήγησε και κατάφερε να τον εξουδετερώσει. Διαφορετικά, αν είχε μπει μέσα στο τέμενος, τότε μάλλον θα είχαμε πεθάνει όλοι», πρόσθεσε.

Ο Αζίζ είπε ότι όταν βγήκε έξω τρέχοντας ήλπιζε ότι θα του αποσπούσε την προσοχή. Ο Τάραντ γύρισε πίσω στο αυτοκίνητό του για να πάρει ένα άλλο όπλο και ο Αζίζ εκτόξευσε εναντίον του το POS.

Τη στιγμή εκείνη, άκουσε τα δυο μικρότερα παιδιά του, ηλικίας 11 και 5 ετών, να τον παρακαλούν να γυρίσει στο τέμενος.

Με το νέο όπλο ανά χείρας, ο Τάραντ επέστρεψε και συνέχισε να πυροβολεί. Ο Αζίζ άρχισε να τρέχει ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ώστε να μην του δίνει στόχο. Κάποια στιγμή, είδε ένα όπλο που είχε παρατήσει ο 28χρονος, το σήκωσε και πάτησε τη σκανδάλη. Το όπλο ήταν άδειο.

Ο Τάραντ έτρεξε για δεύτερη φορά στο αυτοκίνητό του, ενδεχομένως για να πάρει και τρίτο όπλο. «Μπήκε μέσα κι εγώ απλώς άρπαξα το (άδειο) όπλο και το πέταξα στο παρμπρίζ σαν να ήταν βέλος και έσπασε το τζάμι. Για αυτό φοβήθηκε» υποστήριξε ο Αζίζ.

Ο δράστης τον έβρισε και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει όλους. Αντί για αυτό όμως, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο και έφυγε, με τον Αζίζ να τον κυνηγάει στον δρόμο. Λίγο αργότερα, δύο αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Ο Αζίζ κατάγεται από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Έφυγε από τη χώρα του σε πολύ μικρή ηλικία και έζησε ως πρόσφυγας επί 25 χρόνια στην Αυστραλία. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία πριν από μια διετία.

«Έχω ζήσει σε πολλές χώρες και αυτή εδώ είναι πανέμορφη και ειρηνική», σημείωσε.

Όπως είπε, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον ένοπλο δεν ένιωσε φόβο ή κάτι άλλο. Ήταν σαν να βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο. Και πιστεύει ότι ο Αλλάχ δεν έκρινε ότι είχε έρθει ακόμη η ώρα του να πεθάνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM